Hlavní obsah

Šéf ho vyhodil z práce, zezadu jej ubodal čtyřmi ranami

Foto: PxHere

Ilustrační foto.

Reklama

Na 16 let poslal dnes do věznice se zvýšenou ostrahou soud v Plzni šestačtyřicetiletého nezaměstnaného Romana Vladaře z Klatovska. Podle soudu 29. ledna v Klatovech nožem ubodal čtyřiapadesátiletého majitele dopravní společnosti.

Článek

Firma Vladaře před Vánocemi propustila. Obžalovaný se k činu doznal. Tvrdí ale, že původně chtěl zabít sebe a neumí vysvětlit, proč nakonec zasadil kuchyňským nožem čtyři bodné rády do zad a hrudníku svého bývalého šéfa. Poslední ranou mimo jiné přetnul plicní tepnu a napadený muž na místě vykrvácel.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupce i odsouzený si nechali lhůtu na případné podání odvolání.

Za vraždu hrozilo Vladařovi až dvacetileté vězení. Státní zástupce pro něj požadoval trest kolem 14 až 15 let vězení. Vladař má zároveň zaplatit zdravotní pojišťovně náhradu škody asi 7000 korun plus úroky. Dalších 400 000 korun má uhradit státu, který prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti zaplatil manželce a ani ne čtyřletému synovi zavražděného muže nehmotnou újmu. Tři dospělí potomci odškodnění nechtěli. Odmítli Vladařovi odpustit, když jim psal omluvný dopis. Chtěli pro něj jen co nejpřísnější trest.

Vladař si podle soudu 29. ledna ráno počkal na majitele firmy, který ho před Vánocemi propustil. Když se muž sehnul do zadních dveří auta, Vladař na něj bez varování zezadu zaútočil přineseným kuchyňským nožem. Motivem činu byla podle žalobce skutečnost, že po propuštění z práce nemohl sehnat jiné zaměstnání.

„Chtěl jsem zabít sebe“

Obžalovaný muž se přiznal. Tvrdil ale, že bývalého šéfa zavraždit neplánoval. Údajně se chtěl zabít sám. Nejdřív uvažoval o tom, že se oběsí na návěsu nákladního automobilu firmy, potom vzal doma nůž a chtěl se prý bodnout před očima bývalého šéfa, aby měl kvůli němu výčitky.

Před odchodem z domu napsal sousedům dopis, ať si z jeho bytu vezmou, co chtějí, protože už nebude nic potřebovat. „Já sám to nedokážu vysvětlit, proč jsem to udělal, nedokážu to pochopit ani vysvětlit,“ řekl dnes u soudu k tomu, proč nakonec místo sebe zabil majitele firmy.

Ve firmě pracoval Vladař jako řidič asi rok a čtvrt, pak ho její majitel propustil. Firma jezdila převážně do Itálie, Vladař tam ale měl zákaz řízení. Výpověď nakonec po domluvě se synem majitele firmy změnili na rozvázání pracovního poměru dohodou, vypověděl dnes Vladař. Když sháněl práci u jiných dopravců, nedostal ji.

Celou událost viděli někteří zaměstnanci firmy. Jeden ze svědků řekl, že se zpočátku domníval, že Vladař šéfa bije, a chtěl ho zastavit. Vše se událo velmi rychle. Když přiběhl k mužům, Vladař už ustupoval. Svědek ho srazil na zem a držel ho tam. Útočník ale sám řekl, že počká na policii. Podle svědka se Vladař v posledních měsících změnil a lidé se ho začali bát. I po propuštění do firmy občas chodil.

Reklama

Doporučované