Hlavní obsah

Šéf lánských lesů Balák odešel od soudu s tříletým trestem. Mynář ho neodvolá

Foto: Profimedia.cz

Miloš Balák.

Reklama

aktualizováno •

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkou. Ve funkci ale zůstane.

Článek

Kladenský soud dnes uložil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi nepodmíněný tříletý trest ve věznici s ostrahou, čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest. Podle rozsudku, který není pravomocný, ovlivnil veřejnou zakázku.

Ke zjednání výhody při zadání veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava mělo dojít přibližně před pěti lety. Hodnota zakázky přesahovala 200 milionů korun.

Balák odmítá, že by jednal nezákonně. Obžalovaný byl také manažer firmy Energie - stavební a báňská (ESB) Libor Tkadlec, ten dostal podmíněný a peněžitý trest. Firma ESB má zaplatit peněžitý trest přes pět milionů korun a má několikaletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Soudce Petr Sedlařík řekl, že obžalovaní ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo.

I přes rozsudek Balák zůstane ve funkci, která oficiálně spadá pod Hrad. „Rozsudek je nepravomocný a podle mých informací pan Balák proti němu podá odvolání. Do doby, než bude k dispozici pravomocné rozhodnutí soudu, tak pro mne pan Balák zůstává nevinný. K samotnému rozsudku se vyjádří sám pan Balák,“ uvedl pro ČT hradní kancléř Vratislav Mynář. S rozsudkem prý Mynář nesouhlasí.

Reklama

Doporučované