Hlavní obsah

Šéf lidovců pochoval manželku, zabila ji skrytá vada srdce

Foto: Z facebookových stránek Marka Výborného

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný s chotí na snímku z loňského léta.

Reklama

Poslední rozloučení s Markétou Výbornou se odehrálo v sobotu v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci, s klavíristkou a učitelkou na konzervatoři se přišly rozloučit zástupy lidí.

Článek

Těžké chvíle prožívá rodina předsedy KDU-ČSL Marka Výborného. V pouhých pětačtyřiceti letech zemřela zcela nečekaně jeho manželka a matka jejich tří dětí Markéta.

Skon své ženy oznámil v poslední zářijový den sám Výborný prostřednictvím sociálních sítí s tím, že žádá o čas pro sebe a svou rodinu. Později se ozval znovu, aby na Facebooku poděkoval za slova podpory.

Stranu dočasně vede první místopředsedkyně Šárka Jelínková. „Do té doby, než bude Marek připraven pokračovat v práci, budu z jeho pověření stranu vést,“ napsala v úterý na Facebooku. „Tato smutná událost mě osobně ujistila v tom, že v české politice je skutečně potřebná strana, která bude stát na straně rodin a rodičů. Má smysl pracovat na tom, aby Česká republika byla zemí, kde se bude dobře žít rodinám a rodičům a kde bude systém, který jim bude schopný pomoci tehdy, když je to potřeba.“

Markéta Výborná zemřela náhle na skrytou srdeční vadu. „V jejím případě se do poslední chvíle nijak předem neprojevovala a je bohužel neléčitelná. Bohužel by jí nepomohl ani okamžitý zásah lékaře (pro znalé ze zprávy Pardubické nemocnice: pravostranné srdeční selhání při arytmogenní kardiomyopatii),“ vzkázal Marek Výborný.

Tato nemoc je geneticky podmíněna a těžko se diagnostikuje. Projevit se může poruchami srdečního rytmu (komorovou tachykardií). Ale ne nezbytně, někdy je projevem až náhlá srdeční smrt. Chybná genetická informace způsobuje, že se narušují mezibuněčné spoje, což postupem času vede k mechanické a elektrické nestabilitě srdeční svaloviny (myokardu), která zajišťuje, že srdce pravidelně tluče. Nemoc dál oslabuje stěny srdeční komory, vznikají drobné výdutě.

Markéta Výborná byla klavíristka a výrazně se angažovala v římskokatolické farnosti sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci. Vyučovala zde náboženskou výchovu, její manžel je zde zodpovědný za festival Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje a matka se ve farnosti stará o křesťanský zpravodaj, napsaly Lidové noviny.

Právě v tomto kostele se s Markétou Výbornou v sobotu dopoledne naposledy rozloučili její přátelé a známí.

Bulvární deník Blesk napsal, že kostel byl zcela zaplněn smutečními hosty, kteří s sebou přinesli tolik květin a věnců, že z nich vytvořili uprostřed kostela dlouhý koberec. „Veřejný obřad v kostele trval přes jednu a tři čtvrtě hodiny, poté se od kostela vydalo pohřební procesí na spouštění rakve do hrobu již v užším kruhu rodiny, přátel a blízkých,“ napsal Blesk.

Reklama

Doporučované