Hlavní obsah

Šéf Sněmovny Vondráček: Filip je za výroky o legionářích v „podmínce“

Foto: Profimedia.cz

Předseda Sněmovna Radek Vondráček (ANO) s prvním místopředsedou Vojtěchem Filipem (KSČM).

Reklama

Vojtěch Filip pobouřil výrokem pro ruský armádní deník, kde dehonestoval československé legionáře.

Článek

Šéf komunistů Vojtěch Filip (KSČM) je ve funkci prvního místopředsedy Sněmovny v podmínce. Řekl to předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Takové výroky jsou pro mě nepřípustné. Udělal jsem si s panem Filipem osobní schůzku, protože se mě jeho slova o legionářích opravdu dotkla. Řekl jsem mu, že takto jako představitel Sněmovny nemůže mluvit. Obrazně řečeno je v jakési podmínce,“ řekl Vondráček.

Filip v rozhovoru pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům padlým v boji s ruskými bolševiky. Odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6 označil za zločinné.

Opozice kvůli tomu volá po konci Filipa ve funkci místopředsedy Sněmovny, to ANO ale nechce podpořit. Komunisté totiž hlasováním ve Sněmovně drží menšinovou vládu hnutí Andreje Babiše a ČSSD.

Vondráček přesto tvrdí, že kdyby se podobné chování mělo opakovat, konec Filipa ve funkci prvního místopředsedy by si obhájil. „V tomto jsem opravdu nezávislý. Kdybych došel k pocitu, že je chování pana Filipa za hranou a chci s ním něco udělat, tak bych to udělal,“ řekl serveru. Zároveň ale přiznal, že by se o tom nejdříve radil se stranickým šéfem.

Reklama

Doporučované