Hlavní obsah

Babiš je taky občan. Nechci mu měřit jiným metrem, říká šéf žalobců

Rozhovor Jiřího Kubíka se šéfem žalobců Pavlem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětloval veřejností vnímaný rozpor mezi rozhodnutím, že premiér Babiš je ve střetu zájmů a porušuje zákon, ale podání žaloby podle něj není ve veřejném zájmu.

Článek

„Šetřením podnětu nebylo zjištěno, že by zde byly natolik zásadní důvody veřejného zájmu,“ řekl před pár týdny nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, když vysvětloval, proč v kauze premiéra Andreje Babiše nepodá správní žalobu na rozhodnutí úřadu Středočeského kraje, že Andrej Babiš ve střetu zájmů není, a tudíž neovládá média z holdingu Agrofert.

„Rozhodnutí středočeského úřadu je nesprávné,“ uvádí se přímo v dokumentu Nejvyššího státního zastupitelství.

Proč tedy nezakročilo a nenapadlo rozhodnutí žalobou u Nejvyššího správního soudu?

Co už je větším veřejným zájmem než to, aby se veřejnost dozvěděla, zda předseda vlády porušuje zákony této země a zda si Agrofert nebere miliardové dotace, na které nemá nárok?

Zalekl se něčeho šéf žalobců Pavel Zeman, který ještě loni na jaře prohlásil, že zjištění v návrhu auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů „jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin“? V prosinci navíc rozhodl o obnovení trestního stíhání Andreje Babiše v kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo.

I na tyto otázky odpovídá Pavel Zeman v rozhovoru.

Výběr nejzajímavějších odpovědí nabízíme níže. Přepis rozhovoru poskytneme v následujících hodinách.

01:00 Je český premiér ve střetu zájmů? Pokud ano, proč jste nepodal žalobu v tomto případu?

Zřejmě jsem podcenil komunikaci, měl jsem to komunikovat jinak. Bylo by možné uvažovat o tom, že je ve střetu zájmů. Ale jestliže u jiných občanů, kteří byli v přestupcích řešeni, jsem takovou žalobu nepodal, tak jsem neviděl důvod, proč bych měl panu Babišovi, který je shodou okolností premiér, měřit jiným metrem.

06:00 Co už jiného je závažný veřejný zájem než vědět, jestli je premiér ve střetu zájmů?

Hodně dlouho jsem nad tím přemýšlel, než jsem se rozhodl, že tu žalobu nepodám. Z důvodu, aby byla zachována rovnost občanů před zákonem. Možnost podat žalobu je velice mimořádným prostředkem.

09:00 Proč to marginalizujete, proč srovnáváte premiéra s běžnými občany?

Já to nemarginalizuji. Je to stejný občan tohoto státu jako jsme my.

11:00 Střet zájmů jste potvrdili a mě by zajímalo, jak s touto informací budete nadále pracovat.

V současné době ta věc je uzavřena. Pohledy na to mohou být další, ale tam jsem vázán mlčenlivostí.

12:00 Už před rokem státní zastupitelství oznámilo, že dokončilo analýzu návrhu auditu Evropské komise, o kterém jste loni v červnu řekl, že „zjištění jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin“. Jaký je závěr této analýzy?

Nemohu vám k této věci nic říci. Nemohu být konkrétnější v tom, kdy vám k tomu budu moci něco říci.

13:00 Sešla se řada emotivních reakcí diváků. Ptají se, jestli si vás Babiš koupil.

Babiš si mě nekoupil. Lidem vzkážu, že já to vždy posuzuji základními parametry základních práv a svobod. Z mocných nemám strach, je mi to vcelku jedno.

25:00 V Lidových novinách jste nedávno řekl, že „doba je zralá na změny v trestním sazbách“. Jaké pachatele nechcete ve věznicích?

Uvažoval bych o ukládání krátkých trestů, které budou zahlazeny hned po výkonu. Je to otázka třeba pachatelů zanedbání povinné výživy. Kdyby to nebyl trestný čin, řešilo by se to soukromě-právně. Ale to jsou zatím spíše příspěvky k diskusi. Byl bych rád, aby se snížil počet osob ve výkonu trestu když už ne na polovinu, tak o třetinu. Trestání máme neúměrně přísné.

Reklama

Doporučované