Hlavní obsah

Semily opakují konkurz na ředitele waldorfské školy, komise nikoho nevybrala

Foto: ČTK

Ivan Semecký.

Reklama

V Semilech opakují konkurz na ředitele waldorfské základní a střední školy. Původního ředitele Ivana Semeckého radní v dubnu odvolali, když umožnil přístup do školy i netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek.

Článek

V prvním konkurzu, který město vyhlásilo v dubnu, komise nikoho nevybrala, proto se radnice rozhodla ho zopakovat. Přihlášky je možné podávat do 6. září.

„Rada města rozhodla na základě výsledku konkurzního řízení a v souladu se závěry konkurzní komise,“ řekla starostka Lena Mlejnková. Víc nechtěla věc komentovat, odvolaný ředitel se kvůli odvolání s městem soudí, výpověď pro nadbytečnost dostal i ze školy. Už dříve starostka uvedla, že vedení města nemělo jinou možnost než ředitele odvolat.

Testování a roušky patřily k podmínkám, za kterých se v dubnu mohly děti vrátit do lavic. Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství bylo podle Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů - zakázaly dětem chodit do školy a popřely práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech. Na podporu Semeckého a za návrat dětí do škol bez podmínek tehdy vznikla petice, pod kterou se na internetu podepsalo přes 14 000 lidí. Návrh na zrušení testování ve školách ale Nejvyšší správní soud zamítl, skončilo tak až 30. června a znovu se s ním počítá od 1. září.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 30 let svého založení. V posledním školním roce na ní studovalo zhruba 310 dětí. Podle zástupkyně ředitele Lenky Břenkové nechodila kvůli testům do školy jen malá část dětí. Spory kolem školy se podle ní u zápisu do prvních tříd ani přijímacích zkoušek na lyceum neprojevily.

Reklama

Související témata:

Doporučované