Hlavní obsah

Senátor Valenta nedostane trest za střet zájmů kvůli vlastnictví médií

Foto: ČTK

Senátor Ivo Valenta.

Reklama

Valenta přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní mimo jiné většinový podíl v regionální televizi TV Brno 1.

Článek

Senátní imunitní výbor zastavil disciplinární řízení se senátorem Ivo Valentou (za Soukromníky). Důvodem bylo podezření ze střetu zájmů kvůli vlastnictví médií. Výbor dospěl k závěru, že zákaz vlastnění médií se na Valentu nevztahuje, neboť se senátorem stal ještě před přijetím přísnějších pravidel. ČTK a České televizi to po jednání výboru řekl jeho předseda Ivo Bárek.

Valenta, který své provinění od počátku odmítal, přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní mimo jiné většinový podíl v regionální televizi TV Brno 1. Po jednání výboru k tomu dodal, že pokud by senátorský mandát za půldruhého roku obhajoval, svůj majetek v médiích prodá.

Valentovi patří kromě loterijní společnost Synot Tip sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Our Media, pod kterou spadá nejen TV Brno 1, ale i internetová televize Praha TV, portál Parlamentní listy či slovenský deník Pravda a web Pravda.sk. Na vlastnictví internetových serverů se ovšem zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Zákon o střetu zájmů zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy provozující rozhlas, televizi a vydávající noviny. V přestupkovém řízení za to hrozí pokuta do 250 000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované