Hlavní obsah

Senátoři chtějí zakázat plast i ve vatových tyčinkách do uší

Rozhovor se senátorkou Renatou Chmelovou.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí projednal návrh směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí.

Článek

Výbor nakonec poslal návrh směrnice dál do pléna ke schvalování. Zároveň ale připojil dodatek, že nesouhlasí se stanoviskem vlády v případě plastových vatových tyčinek. Příští týden by tak o návrhu směrnice měli jednat senátoři na plénu.

„Určitě nejsme nikdo zastáncem nějakých zákazů. Jako příklad bych ale uvedla zpoplatnění plastových tašek od 1. ledna. Od té doby se jich v Česku používá o 80 % méně,“ zmínila na výboru zpravodajka směrnice, nezávislá senátorka Renata Chmelová. Směrnici, která by měla omezit používání plastů v Evropě, tak vítá.

Právě Chmelová by šla v jedné věci ještě dále. Zakázat by chtěla i tyčinky do uší, které mají svou střední část vyrobenou z plastu. „Nerozumím jedné pozici vlády. A to k zákazu plastových vatových tyčinek, který se vládě nelíbí, i když už nyní jsou v drogeriích k mání tyčinky do uší, jež nejsou z plastu a stojí stejně,“ podotkla Chmelová.

S přístupem Chmelové a zároveň se směrnicí samotnou ale nesouhlasil například senátor ODS Zdeněk Nytra. „Zatížíme naše evropské výrobce. Dopadne to tak, že se sem plastové výrobky budou dovážet. Všichni víme odkud, z Asie,“ zpochybňoval omezení pro výrobce senátor.

Nytra zároveň vznesl dotaz, jaký smysl má mít nový systém u plastových lahví, kdy víčko by mělo být v budoucnu vždy pevně připevněno k lahvi. Podle senátorky Chmelové by měla být víčka z měkčího plastu a snáze by se recyklovala, méně často by zároveň docházelo k jejich pohazování do přírody.

„Kdybychom nezakázali kouření v restauracích, skončily by nedopalky v popelníku, nikoliv na chodníku,“ oponoval posléze senátor Nytra. Podle směrnice by totiž měli výrobci nést za odpad tohoto typu větší odpovědnost.

Na výboru padl i návrh, podle nějž by se měla řešit i situace s velkými obaly, ve kterých je ale malé množství zboží. Jako příklad uvedl senátor Jan Horník (STAN) brambůrky. „Dostanete malou mrchu ve velké krabici. Zbytečně vozíme po republice prázdný vzduch. I to bychom měli řešit,“ navrhl senátor. „Podíváme se na to,“ slíbil Eduard Muřický, náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle Evropské komise tvoří až 70 procent všeho odpadu v oceánech jednorázový plast. Komise tak navrhuje zakázat ty plastové výrobky, které se dají vyrobit z jiného materiálu. Mělo by se to týkat například brček nebo plastových talířů a příborů, ale i plastových vatových tyčinek, míchátek nebo tyček k balonkům. Nahradit by je postupně měly cenově dostupné ekologické alternativy. Výrazně by se mělo omezit i používání jednorázových boxů, ve kterých se přenáší hotová jídla, stejně jako plastové kelímky.

Komise také navrhuje povinnost členských států zajistit sběr devadesáti procent plastových nápojových lahví. Návrh by měl být projednán nejpozději na jaře příštího roku a výrazné omezení znečištění oceánů by mělo podle prognóz komise být citelné už v roce 2030.

Reklama

Související témata:

Doporučované