Hlavní obsah

Senátoři přidali třídním učitelům víc než Valachová a oddálili její odchod z ministerstva

Ministryně školství Kateřina Valachová chce dokončit práce na kariérním řádu.

 

Reklama

Když v půli května oznámila rezignaci, řekla ministryně, že ještě prosadí nový kariérní řád pro učitele. Senát však její návrh vrátil do Sněmovny.

Článek

Poslední den ve funkci přinesl odcházející ministryni školství neúspěch v jedné z nejdůležitějších věcí, o něž podle vlastních proklamací usilovala.

Senát po čtyřech hodinách diskuse odmítl její návrh nového kariérního řádu učitelů a vrátil ho do Sněmovny s vlastními úpravami.

Ty spočívají v tom, že by učitelům přidal více, než navrhla odstupující ministryně. Například chce zvýšit příplatky třídním učitelům na 3000 měsíčně místo 1500, jak plánovala Valachová. Dnes je přitom příplatek za třídnictví v řádu stovek korun.

Ministryně Valachová navrhované změny odmítla vzhledem k tomu, že navýšení není podle ní finančně zajištěno. „Návrhy by nebyly dostatečně rozpočtově kryty a způsobovaly by rozbroje v pedagogických sborech," uvedla ministryně.

Ta chce po středečním rozhodnutí senátorů zůstat na ministerstvu do doby, než kariérní řád skutečně prosadí. Demisi však nestahuje.

O termínu, kdy má odejít, nyní rozhodne prezident. Ten řekl, že Kateřinu Valachovou, pokud si ona sama demisi nerozmyslí, odvolá po návratu z cesty do Vietnamu a Kazachstánu, odkud se vrátí 10. června.

Kariérní řád, jak ho ministryně školství navrhla, mohl pedagogům podle ní přinést od roku 2020 zvýšení průměrného platu na  43 000 korun měsíčně. Nyní je zhruba 28 400 korun. Kritici však říkají, že nová pravidla zavalí školy velkou byrokracií.

Kariérní řád rozdělí učitele do tří skupin - od začínajících po délesloužící a vynikající. Podle toho, do které skupiny patří, budou také zaplaceni. Začínající učitelé budou muset po nástupu do školy absolvovat dvouleté „zkušební" období, které zakončí atestace. Pomáhat jim přitom mají zkušení kolegové, přičemž tato pomoc bude honorována příplatkem - ve výši až tři tisíce měsíčně.

Reklama

Doporučované