Hlavní obsah

Šest let byl za mřížemi. „Dal bych život za mír,“ říká tálibánský bojovník

Svět bez obalu: Afghánistán se pokouší o smíření. Připravuje se dohoda o rozdělení moci mezi současnou vládou a Tálibánem.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Nejméně 57 příslušníků afghánských bezpečnostních sil bylo zabito a desítky dalších zraněny během střetů s ozbrojenci radikálního hnutí Tálibán. Ke střetu došlo během mírových jednání v Dauhá.

Článek

V Kataru probíhají mírová jednání představitelů afghánské vlády a radikálního hnutí Tálibán. Rozhovory mezi vládou v Kábulu a islamistickým povstaleckým hnutím jsou součástí dohody, kterou v únoru s radikální skupinou uzavřely Spojené státy. Během jednání obě strany potvrdily jako cíl zajištění mírového, stabilního Afghánistánu. Zatím ale k dohodě nedospěly a komplikují se.

Rozhovory se původně měly konat na jaře, ale kvůli sporům o propuštění vězňů obou stran se odkládaly. Nakonec došlo k dohodě a většina bojovníků z obou stran konfliktu byla propuštěna.

Po šesti letech vězení byl propuštěn také bývalý tálibánský bojovník Muslim Afghan, kterému je 27 let. Konečně se mohl po dlouhé době přivítat se členy své rodiny. Byl propuštěn na základě americko-tálibánské mírové dohody. Afghan ale říká, že by více uvítal dohodu, podle které by všichni zahraniční vojáci do roku 2021 opustili jeho zemi, za což by na oplátku Tálibán dal garance, že nebude provádět a ani podporovat žádné teroristické akce.

„Když by můj velitel Amir ul Momineen vyhlásil cokoliv, tak to přijmu. Obětoval bych svůj život pro mír a bezpečí v Afghánistánu, aby všichni žili v míru. Zahraniční státy by už neměly okupovat naši zemi,“ říká tálibánský bojovník.

„Chtěl bych také pokračovat v univerzitních studiích, jestli bůh dá. Ještě jsem je nedokončil. A v budoucnu bych se chtěl angažovat i v politice,“ dodává Afghan.

Afghan byl součástí pozvolného propouštění 5 tisíc zajatých tálibánských bojovníků a asi 1000 afghánských vojáků. Výměna byla jednou z podmínek pro zahájení mírových rozhovorů mezi vládou a Tálibánem s cílem, aby bylo dosaženo trvalého zastavení bojů a také dohody o rozdělení vlády, což by mělo vést k ukončení téměř 19 let trvající války.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované