Hlavní obsah

Šestici amerických vojáků při cvičení zasáhla lavina, pět jich muselo s lehkými zraněními do nemocnice

Vojáky při cvičení ve Vermontu strhla lavina.Video: Kateřina Vodvářková, AP

 

Reklama

Šestičlennou skupinu amerických vojáků zasáhla ve Vermontu lavina. Pět z nich museli záchranáři převézt do nemocnice.

Článek

Šestici amerických vojáků zasáhla při cvičení ve státu Vermont lavina. Žádného z vojáků nehoda neohrozila na životě, pět jich záchranáři přesto s lehkými zraněními museli převézt do nemocnice. Šestý voják, který vyvázl zcela bez zranění, se ihned po vysvobození z masy sněhu vrátil do služby.

Vojáci se na severovýchodě Spojených států amerických účastnili cvičení zaměřeného na boj v náročných zimních podmínkách. Co přesně ale bylo náplní cvičení, úřady po nehodě nesdělily.

Vermontská národní garda, která cvičení amerických vojáků vedla, zatím neví, co mohlo utržení laviny způsobit. Podle vermontského bezpečnostního úřadu za nehodou mohlo stát počasí. Vermont se v posledních dnech potýkal s výraznými výkyvy teplot a bouřkami.

Vojáci se během cvičení pohybovali v blízkosti nejvyšší hory státu Mount Masfield a lavina je zasáhla v momentě, kdy procházeli takzvanou Pašerákovou soutěskou – úzkým údolím lemovaným vysokými útesy. Po zásahu lavinou se podle záchranářů s masou sněhu v údolí svezli 300 metrů.

Podle agentury AP se vojáci při zimních cvičeních ve Vermontu většinou věnují lezení po ledu na útesech soutěsky.

Reklama

Související témata:

Doporučované