Hlavní obsah

V italských Alpách spadla lavina, zavalila chodby a apartmány jedné z rezidencí

Chodby a pokoje rezidence v italském Sestriere zavalil sníhVideo: AP

 

Reklama

V italském alpském středisku Sestriere spadla lavina, která zavalila chodby a některé apartmány místní rezidence. Nikdo z devětadvaceti osob, které se nacházely v budově, zraněn nebyl.

Článek

Lavina zavalila chodby a apartmány jedné z rezidencí v populárním italském alpském středisku Sestriere nedaleko Turína. V budově se v tu chvíli nacházelo 29 osob, včetně několika dětí. Záchranným složkám se je podařilo z budovy evakuovat, a nikdo tak nebyl zraněn.

Lavinové riziko na pomezí Itálie a Francie, kde se středisko Sestriere nachází, je na nejvyšším stupni. V posledních dvou dnech tu napadly dva metry sněhu. Kvůli lavinovému nebezpečí bylo v regionu uzavřeno několik silnic, což vedlo k odříznutí některých obcí. Platí to zejména v případě lyžařského střediska Cervinia v příhraničním regionu Valle d'Aosta. Minulý týden v něm uvázlo 11 tisíc lidí.

Nebezpečí pádu lavin hrozí také na švýcarské straně v okolí střediska Zermatt, kde by navíc mohlo napadnout ještě dalších až 30 centimetrů nového sněhu. V Zermattu v úterý ráno na několik hodin vypadl elektrický proud. Železniční trať mezi Zermattem a městem Visp je kvůli hrozbě lavin uzavřena, stejně tak i silnice do obce Täsch.

Na francouzské straně Alp napadlo v pondělí 40 až 90 centimetrů sněhu, místy až dva metry. K takové sněhové nadílce dochází podle francouzských médií v průměru jednou za třicet let.

Reklama

Doporučované