Hlavní obsah

Severní Korea se snaží přerušit kontakty s jihem. Ráno nezvedala telefony

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Severní Koreje, smějící se během účasti na 13. schůzi politického předsednictví 7. ústředního výboru pracovníků.

Reklama

Jihokorejští činitelé se v úterý ráno nedovolali protějškům v Severní Koreji, která avizovala přerušení všech mezikorejských komunikačních linek. Neuskutečnil se pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem.

Článek

Severokorejci údajně nereagovali ani na vojenských horkých linkách. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Severní Korea předtím oznámila, že počínaje pondělním polednem (pátá ranní našeho času) přerušuje komunikaci skrze politické a vojenské kanály.

Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA se jedná pouze o první krok a Severní Korea postupně s jižním sousedem zcela přeruší veškerý kontakt. Pchjongjang podle zpravodajského webu BBC v prohlášení o Jižní Koreji hovořil jako o „nepříteli“.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení by pravidelné telefonáty mezi dvěma stranami měly pokračovat, protože představují základní komunikační kanál. Soul uvádí, že bez odezvy byl už pondělní ranní pokus o spojení se styčným úřadem, což se předtím nestalo skoro dva roky. Odpoledne ale obě strany opět byly v kontaktu.

Reklama

Doporučované