Hlavní obsah

Severní Korea sestrojuje novou raketu, jde o mezikontinentální střelu nebo kosmický projekt

KLDR sestrojuje novou raketu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

KLDR připravuje vystřelení mezikontinentální balistické střely nebo kosmické rakety. Ukázaly to satelitní snímky. Podle odborníků zatím není možné odhadnout, o kterou z možností se jedná, ani předpokládaný start rakety.

Článek

Severní Korea zřejmě připravuje test mezikontinentální balistické střely nebo start kosmické rakety ze základny Sanumtong, kde se raketová technika dřív vyráběla. Oznámila to americká rozhlasová stanice NPR.

O aktivitě na základně svědčí analýzy satelitních snímků pořízených koncem února a v pátek. Je také možné, že se Severní Korea pouze snaží přilákat pozornost amerických tajných služeb po nezdařeném summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, píše CNN.

V okolí základny jsou patrné zaparkované automobily a připravené železniční vagony, nedaleko stojí dva jeřáby. „Sečteno a podtrženo, Severní Korea dává dohromady novou raketu,“ komentoval snímky expert kalifornského Ústavu pro mezinárodní studia Jeffrey Lewis. Zatím podle něj není možné určit, zda se připravuje test vojenské rakety nebo zda jde o civilní kosmický projekt. Možné není ani odhadnout termín startu.

Zpráva o aktivitě na základně Sanumtong nedaleko Pchjongjangu přichází jen několik dnů po informaci, že Severní Korea obnovila část základny Sohe, kterou v minulosti využívala k raketovým testům a kterou loni v létě začala likvidovat. I tuto informaci přinesly analýzy satelitních fotografií. Snímky naznačují, že obnova základny začala ve druhé polovině února.

Snímky základny Sohe byly pořízeny dva dny po druhém summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který se koncem února konal v Hanoji. Schůzka nepřinesla žádné konkrétní výsledky, nicméně další kontakty podle vyjádření obou stran vyloučeny nejsou.

„Náš vztah je dobrý, byl bych velmi zklamaný, kdyby se to skutečně dělo. Je to brzké hlášení a my jsme ti, kdo ho napsali. Velmi bych se ale zklamal v předsedovi Kimovi. Nemyslím si, že budu, ale ještě uvidíme,“ řekl Trump pro agenturu AP.

Na základně Sanumtong podle amerických zpravodajských služeb Severokorejci v minulosti vyrobili svou první mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15, která by byla schopna zasáhnout Spojené státy. Informaci o možné výrobě nových raket přinesl už loni v létě list The Washington Post měsíc po první schůzce Trumpa s Kimem v Singapuru.

Reklama

Doporučované