Hlavní obsah

Kim ukončil návštěvu Vietnamu a vlakem se vrací zpět do KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ukončil návštěvu Vietnamu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět do KLDR.

Článek

V pátek se Kim setkal s vietnamským prezidentem a šéfem komunistické strany Nguyenem Phu Trongem. Dnes nejprve položil červenožluté věnce k památníku válečných hrdinů a mučedníků v Hanoji a poté i k mauzoleu vietnamského národního hrdiny Ho Či Mina.

Následně se vydal v limuzíně na hraniční přechod s Čínou, kde na něj čekal jeho obrněný vlak, kterým se po přibližně 60 hodinách jízdy vrátí zpět do severokorejského hlavního města Pchjongjangu. Na nádraží se s ním rozloučila skupina vietnamských činitelů a studentů s vietnamskými a severokorejskými vlaječkami.

Šlo o první návštěvu severokorejského vůdce ve Vietnamu od roku 1964, kdy tuto zemi navštívil Kimův děd Kim Ir-sen, který byl blízkým spojencem Ho Či Mina v boji proti jihovietnamskému režimu podporovanému Spojenými státy.

Podle agentury AP se Kim snažil na návštěvě prezentovat jako sebevědomý státník a Severní Koreu jako normální zemi. Návštěva Vietnamu byla jeho čtvrtou cestou do zahraničí v uplynulých 12 měsících. V prvních šesti letech v úřadu, jehož se ujal koncem roku 2011, hranice KLDR nepřekročil.

Čtvrteční hanojské setkání Kim Čong-una a Donalda Trumpa skončilo překvapivě předčasně a podepsáno nebylo ani plánované společné prohlášení obou stran. Severokorejci chtěli, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR, to jsme nemohli udělat, nechal se slyšet Trump. Severokorejský ministr zahraničí o několik hodin později naopak uvedl, že KLDR žádala pouze „částečné zrušení sankcí, které se týkají civilní ekonomiky a prostředků obživy severokorejského obyvatelstva a nesouvisejí s vojenskými sankcemi“.

Americká a severokorejská strana interpretují odlišně nejen průběh, ale i výsledky již druhého setkání hlav obou států během osmi měsíců. Zatímco některá americká média píší o „diplomatické katastrofě“, severokorejská státní média označují summit za Kimovo vítězství a popisují je jako „významnou příležitost, jak prohloubit vzájemný respekt a důvěru a postavit vztahy obou zemí na nových základech“.

Podle agentury AP není jasné, jak se bude situace dále vyvíjet. Scénářů je několik – mohla by pokračovat společná jednání expertů, kteří by se pokusili přiblížit rozdílná stanoviska obou stran, možná se bude konat další summit. Trumpa by také mohly pohltit jiné problémy a o jednání s KLDR by mohl ztratit zájem.

Podle jaderného experta z Institutu pro mezinárodní studia v Middlebury musí americký prezident přijmout fakt, že jedná s jadernou mocností. Jinak jednání selžou a můžeme se vrátit ke slovním přestřelkám a odpalování raket z roku 2017, řekl Jeffrey Lewis agentuře AP.

Trump po návratu čelil kritice

Donald Trump Vietnam opustil krátce po konci summitu. Po návratu do Washingtonu se mimo jiné dočkal také kritiky za to, že se zastal severokorejského vůdce v případě smrti amerického studenta Otty Warmbiera. Ten zemřel poté, co byl v KLDR zatčen za krádež propagandistického plakátu.

Severokorejci ho po 17 měsících propustili, údajně kvůli onemocnění botulismem. Do USA se dvaadvacetiletý mladík vrátil v kómatu s těžce poškozeným mozkem. Z toho důvodu Američané podezřívali Severokorejce ze studentova mučení.

Trump po návratu z Hanoje řekl, že Kimovi věří, že o špatném zacházení s mladíkem nevěděl. Warmbierovi rodiče přesto dál trvají na tom, že severokorejský vůdce musel o osudu jejich syna vědět. Za smrt syna nese odpovědnost „Kim a jeho zlý režim“, uvedli mimo jiné.

Podle agentury Reuters jim v sobotu dal Bílý dům fakticky za pravdu v tom, že za smrt jejich syna nese odpovědnost Severní Korea. „Prezident souhlasí s Warmbierovou rodinou a odpovědnost za smrt Otty Warmbiera připisuje Severní Koreji,“ řekla ve vysílání televizní stanice Fox News prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová.

Reklama

Doporučované