Hlavní obsah

Okázalá chvála nic nezmění, Kim a jeho zlý režim zabili našeho syna, rodiče týraného studenta odsuzují Trumpa

Bílý dům dal za pravdu rodičům v případu Američana Warmbiera.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se v případu, kdy Severní Korea měla mučit mladého Američana a způsobit mu vážné zdravotní problémy, zastal vůdce KLDR Kim Čong-una. Podle něj Kim nevěděl o špatném zacházení s Američanem. Rodiče Otto Warmbiera slova Trumpa odsuzují.

Článek

Bílý dům fakticky souhlasí s rodiči zesnulého amerického studenta Otto Warmbiera, kteří tvrdí, že za jeho smrt nese odpovědnost Severní Korea, informovala o tom agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump se nejdříve v případu zastal vůdce KLDR Kim Čong-una a řekl, že podle něj Kim nevěděl o špatném zacházení s Američanem. Trump ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že Kimovi věří, že o špatném zacházení s mladíkem nevěděl. Po návratu z druhého summitu v Hanoji se na něj snesla tvrdá kritika.

Warmbierovi rodiče v pátek na slova Trumpa regovali s tím, že při konání summitu měli ohledy, teď ale musí promluvit. Trumpova „okázalá chvála“ Kima podle jejich slov na situaci nic nezmění. „Kim a jeho zlý režim nesou odpovědnost za smrt našeho syna. Kim a jeho zlý režim nesou odpovědnost za nepředstavitelnou krutost a nelidskost. Omluvy ani okázalá chvála na tom nic nemění,“ reagovali dnes Cindy a Fred Warmbierovi.

Podle Trumpovy poradkyně Kellyanne Conwayové je ale prezident na straně rodičů a vinu připisuje Severní Koreji. Pouze si myslí, že Kim nevěděl, co se jejich synovi děje.

„Prezident souhlasí s Warmbierovou rodinou a odpovědnost za smrt Otto Warmbiera připisuje Severní Koreji,“ reagovala v televizní stanici Fox News Conwayová.

„Co se mu (Warmbierovi) stalo, je hrozné. Myslím si, že se mu stalo něco strašného, ale nedomnívám se, že o tom nejvyšší vedení země (KLDR) vědělo,“ dodal americký prezident ve čtvrtek na dotaz novinářů.

Warmbier byl v Severní Koreji v lednu 2016 odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu z hotelu, kde bydlel. Zpátky do rodné Ameriky se vrátil po 17 měsících ve špatném zdravotním stavu a v kómatu. Američtí lékaři uvedli, že měl těžce poškozený mozek. Bylo mu 22 let. KLDR popřela americké obvinění, že Warmbier byl mučen.

Samozřejmě že o tom věděl, reagují politici

„Odejít z jednání bylo lepší než uzavřít špatnou dohodu. Je to ale výsledkem chabé naplánované strategie,“ napsal k nezdaru summitu USA-KLDR na Twitteru předseda výboru americké Sněmovny reprezentantů pro tajné služby, demokrat Adam Schiff. „A akceptování toho, že Kim popřel účast na Warmbierově smrti? To je odporné a připomíná nám to, jak Trump pokrytecky akceptuje zapírání i u jiných diktátorů,“ dodal.

Podobně jako Schiff reagoval i vlivný demokratický senátor Mark Warner. „Diktátoři celého světa dostali následující vzkaz: Projde vám cokoli, jakmile o tom poté Donaldu Trumpovi zalžete,“ napsal na Twitteru.

„Samozřejmě, že o tom Kim věděl. Prezident Spojených států je podle všeho jediný, kdo věří zjevné lži,“ uvedl v dalším tweetu Warner.

Reklama

Doporučované