Hlavní obsah

USA uvalily sankce na tři činitele KLDR kvůli porušování lidských práv

USA uvalily sankce na tři činitele KLDR.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Podle agentury Reuters by sankce mohly být reakcí na nulový posun v denuklearizaci KLDR.

Článek

Spojené státy zavedly sankce proti třem vysoce postaveným severokorejským činitelům včetně poradce diktátora Kim Čong-una. Podle informace ministerstva financí je krok trestem za „pokračující cenzuru a vážné porušování lidských práv“. Je rovněž reakcí na mučení Američana Otto Warmbiera, který loni v létě zemřel po mnohaměsíčním věznění v KLDR.

Postiženým Kimovým poradcem je muž jménem Rjong He-čche, který podle amerického ministerstva řídí organizační oddělení vládnoucí Korejské strany práce. Sankce byly rovněž uvaleny na ministra státní bezpečnosti Kjong Tek-čonga a šéfa partajního oddělení pro agitaci a propagandu Kwang Ho-paka.

Warmbier byl americký student, který byl v Severní Koreji uvězněn za krádež propagačního plakátu z hotelu. Ve vězení strávil 17 měsíců, než byl v zuboženém stavu dopraven do USA, kde po několika dnech zemřel.

Podle agentury Reuters není zřejmé, zda nově vyhlášené sankce jsou reakcí na neuspokojivý pokrok v jednání o denuklearizaci Severní Koreje, zahájeném v červnu na setkání prezidenta Donalda Trumpa s Kimem v Singapuru.

Počátkem listopadu se měla uskutečnit schůzka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea s bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem, která ale byla na poslední chvíli zrušena. Uskuteční se prý, až to diplomatické harmonogramy obou států dovolí.

Reklama

Doporučované