Hlavní obsah

Vstřícný Kim. Chce inspektorům umožnit vstup do hlavního jaderného komplexu KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je ochoten pustit inspekci do jaderného zařízení.Video: Wikimedia.org, Reuters

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyjádřil ochotu dovolit inspektorům vstup do hlavního jaderného komplexu země v Jongbjonu. Informovala o tom dnes jihokorejská tisková agentura Jonhap. Odvolala se na nejmenovaného vysokého diplomata citujícího zprávu zaslanou americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyjádřil ochotu trvale uzavřít jaderné zařízení v Jongbjonu už dříve. Své rozhodnutí podmínil tím, že Spojené státy učiní „odpovídající“ opatření. O jeho zjevné nabídce umožnit i kontrolu ale média dosud nevěděla, napsala agentura Jonhap.

Pokud je to pravda, pak by Kimova nabídka znamenala významný vstřícný krok Pchjongjangu vůči požadavku USA na plnou a ověřitelnou denuklearizaci Severní Koreje. Na tomto požadavku Washington lpí od historicky vrcholné schůzky Trumpa s Kimem, která se v červnu konala v Singapuru.

„Pochopil jsem, že předseda Kim řekl jihokorejskému prezidentovi Munovi při jejich zářijovém summitu, že pokud USA učiní odpovídající kroky, bude nejen ochoten uzavřít jaderné zařízení v Jongbjonu, nýbrž umožnit i jeho prověření,“ citovala agentura Jonhap svůj zdroj seznámený s jednáním Severní Koreje a Spojených států.

Reklama

Doporučované