Hlavní obsah

KLDR po vzoru jižního souseda zničila deset svých vojenských stanovišť

KLDR odstřelila několik svých vojenských bunkrů.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Severní Korea odpálila ve čtvrtek deset svých strážních stanovišť na hranici s Jižní Koreou. Pokračuje tak v naplňování dohody mezi oběma zeměmi, jejímž cílem je snížit napětí v pohraniční oblasti. O demolici stanovišť informovalo jihokorejské ministerstvo obrany. Demolici ale předcházel minulý víkend severokorejský test nové zbraně.

Článek

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na svém zářijovém summitu v Pchjongjangu dohodli, že do konce listopadu z desítky strážních stanovišť v demilitarizovaném pásmu odsunou vojáky, odstraní zbraně a následně stanoviště zničí.

Demilitarizované pásmo dlouhé 250 kilometrů rozděluje Korejský poloostrov od konce korejské války v roce 1953. Navzdory svému názvu ale zůstává jednou z nejpřísněji vojensky střežených hranic světa.

Soul měl původně v demilitarizovaném pásmu zhruba šest desítek stanovišť, zatímco počet těch severokorejských se odhadoval na 160. V některých případech jde o podzemní bunkry, v jiných případech o povrchové stavby.

KLDR sdělila Jižní Koreji, že stanoviště budou zlikvidována téměř současně. K demolici použila výbušniny. Jihokorejská armáda „zjistila a potvrdila, že strážní stanoviště byla v určený čas srovnána se zemí“, informovalo o tom ve čtvrtek jihokorejské ministerstvo obrany.

Podle mluvčího ministerstva pokračuje také Soul v likvidaci svých deseti strážních stanovišť. Používá k tomu převážně buldozery.

Severní a Jižní Korea rovněž už dříve zahájily v demilitarizovaném pásmu odminovací práce. Experti odhadují, že během korejské války a po ní bylo podél hranice položeno kolem dvou milionů min, aby se zabránilo infiltraci ze strany nepřítele.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950–1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím a ne podpisem řádné mírové smlouvy. V letošním roce se ale vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Minulý týden se ale o vojenské aktivitě na Korejském poloostrově hovořilo i v jiných souvislostech.

KLDR testovala novou taktickou zbraň. Testování se zúčastnil i severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle něj tato zbraň představuje zásadní změnu v posílení bojových schopností země.

Reklama

Doporučované