Hlavní obsah

Patová situace mezi USA a KLDR. Severní Korea zrušila domluvenou schůzku s americkým ministrem zahraničí

Video: Eva Krchová, Youtube.com

 

Reklama

Deklarované zlepšující se vztahy mezi Severní Koreou a USA jsou v ohrožení. Severní Korea se zlobí na Spojené státy a odvolala slíbené setkání s Mikem Pompeem, americkým ministrem zahraničí.

Článek

Zatímco americký prezident Donald Trump hovoří o novodobém přátelství mezi ním a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, nejvyšší představitelé KLDR se k aktuálnímu vztahu postavili opačně.

Páteční schůzka v New Yorku, na které se měl americký ministr zahraničí Mike Pompeo setkat s jedním z nejvyšších severokorejských úředníků Kimem Čong-čolem, byla přeložena na neurčito. Informovala o tom americká CNN. Tato schůzka měla být zásadní pro plánování dalšího setkání mezi americkým prezidentem a severokorejským vůdcem.

Bílý dům se k záležitosti vyjádřil jako k pouhé časové reorganizaci bez udání konkrétního vysvětlení. Sám Trump zmínil, že vztahy mezi USA a KLDR pokračují skvěle.

Nicméně zdroje blízké CNN tvrdí opak. Podezřívají Trumpa, že svojí rétorikou zakrývá skutečný stav věcí. Zahraniční odborníci prohlašují, že Severní Korea je na Spojené státy velmi naštvaná a že zlepšující se vztahy mezi zeměmi opět váznou. Experti se obávají, že KLDR nakonec není ochotna přistoupit na požadavek USA o nukleárním odzbrojení.

Skutečnost, že americké ministerstvo informovalo o zrušení diplomatického setkání během hektického období aktuálních voleb, nasvědčuje, že se americká administrativa snaží odvést pozornost o aktuálně zhoršujících se vztazích mezi USA a KLDR.

Reklama

Doporučované