Hlavní obsah

Reality show i velký krok směrem k míru, summit USA a KLDR přinesl rozporuplné reakce

Reakce na Trumpovo setkání s Kimem se liší.Video: Jan Marek, Jana Trantinová, AP

 

Reklama

Summit KLDR a USA vzbudil v řadách expertů a komentátorů spíše negativní ohlasy. Slib Kima, že se zbaví jaderného arsenálu není v podepsané smlouvě dostatečně podložen. Světoví politici summit hodnotili většinou kladně.

Článek

Zatímco Západ hodnotí úterní setkání prezidenta USA Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem pozitivně, média jsou ve svém postoji zdrženlivější. Ve společném prohlášení se KLDR zavázala dokončit denuklearizaci Korejského poloostrova. USA jí na oplátku slíbily bezpečnostní záruky. Expertům například chybí konkrétnější vyjádření, kdy k odzbrojení dojde.

Země se zavázaly k navazujícím jednáním vedeným v co nejbližším možném termínu. Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se vzájemně pozvali k návštěvě KLDR a USA a oba pozvání přijali.

Jak summit hodnotí svět?

Řada zahraničních představitelů, včetně Evropské unie a Ruska, výsledek summitu uvítala. Kritičtější byl ke schůzce Írán, který varoval Kim Čong-una před tím, že americký prezident nedodržuje dohody. V květnu Trump odstoupil od mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu, výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na summit navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR. V odblokování odvetných opatření a v rozvinutí normální hospodářské spolupráce doufá také Rusko. Japonský premiér Šinzó Abe prohlášení ze summitu označil za první krok k denuklearizaci Korejského poloostrova.

Výsledek jednání uvítaly také Evropská unie, Británie a Francie. Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové se potvrdilo, že trvalého míru na Korejském poloostrově lze dosáhnout jen pomocí diplomacie.

Jihokorejský prezident Mun Če-in slíbil, že jeho země začne psát novou kapitolu míru a spolupráce s KLDR. Jižní Korea podle něj KLDR na nové cestě podpoří.

Trump s Kimem si skládali komplimenty

Vůdce KLDR Kim Čong-un označil Trumpa za talentovaného člověka, který má jedinečnou příležitost zapsat se do historie jako ten, kdo zajistil KLDR bezpečnost a prosperitu. Severokorejská státní tisková agentura označila schůzku jako radikální obrat ve vztazích mezi zeměmi.

Šéf Bílého domu si setkání s Kimem pochvaloval jako upřímné a velmi produktivní, neboť se podařilo dosáhnout více, než v co doufal. Severokorejského diktátora popsal jako zábavného a velmi chytrého dobrého vyjednavače.

Analytici jsou zdrženliví

Před summitem Trump za cíl označoval jaderné odzbrojení. K tomu se sice KLDR zavázala, podle analytiků jen velmi vágně a bez jasného harmonogramu. Například analytik Robert Kelly uvádí, že doufal v konkrétnější dohodu a výsledek summitu hodnotí jako deprimující.

Reakce amerického Kongresu jsou smíšené. Trumpova republikánská strana schůzku hodnotí kladně, opoziční demokraté označili summit za „reality show”.

Reklama

Doporučované