Hlavní obsah

Pompeo se s Kimem shodl na „co nejrychlejším sjednání druhé schůzky s Trumpem”

Foto: Shutterstock.com

Šéf diplomacie USA Mike Pompeo.

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se v neděli během asijského turné sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jednal s ním o tom, jak by měla probíhat denuklearizace i o plánované druhé schůzce Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Článek

Mike Pompeo se v neděli v Pchjongjangu dohodl s Kim Čong-unem na co nejrychlejším sjednání druhé schůzky severokorejského vůdce s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Uvedl to úřad jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, se kterým Pompeo jednal po návštěvě KLDR.

Podle šéfa americké diplomacie se na schůzce pohnula kupředu jednání o jaderném odzbrojení severokorejského režimu navazující na červnovou dohodu podepsanou lídry obou zemí na singapurském summitu. „Dosáhli jsme dalšího pokroku ve věci dohody uzavřené na singapurském summitu. Díky, že jste přijali mě i můj tým,” komentoval na Twitteru návštěvu KLDR sám Pompeo bez dalších podrobností.

Podle Soulu se obě strany rovněž dohodly na vytvoření pracovní skupiny dohlížející na postup v odzbrojení a přípravu nového summitu. Podle nejmenovaného představitele americké delegace citovaného agenturou Reuters byla jednání „lepší než minule”, ale ke konečné shodě zbývá ještě dlouhá cesta.

Trump byl po červnovém summitu během prázdnin rozladěn malým pokrokem v jednáních a koncem srpna zrušil předchozí plánovanou cestu svého ministra zahraničí do KLDR, což vyvolalo kritiku ze strany Pchjongjangu.

Pompeo vyrazil na třídenní východoasijské turné v době, kdy Trump usiluje o uspořádání druhé vrcholné schůzky s diktátorem, jehož se snaží přesvědčit o jaderném odzbrojení KLDR. Zásadním cílem Trumpovy politiky je dosáhnout úplné denuklearizace nevyzpytatelné země, za kterou nabízí bezpečnostní záruky a možnost rušení sankcí.

V sobotu Pompeo ladil společné postoje k vyjednávání se severokorejským režimem v Japonsku. Svou asijskou cestu ukončí Pompeo v pondělí v Pekingu, kde se vedle severokorejského tématu očekává hlavně výbušné jednání o probíhající obchodní válce mezi USA a Čínou.

Reklama

Doporučované