Hlavní obsah

Jižní Korea plní podmínky mírové dohody. Likviduje vojenské bunkry u severokorejských hranic

Jižní Korea ničí bunkry u hranic se Severní Koreou.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Likvidace vojenských stanovišť u demilitarizovaného pásma je součástí mírové dohody mezi oběma Korejemi.

Článek

Jihokorejská armáda opouští strategické vojenské pozice u demilitarizovaného pásma se Severní Koreou. Plní tak svou část dohody uzavřené při zářijovém summitu v Pchjongjangu mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Země na schůzi po neukončené korejské válce podepsaly mír, kromě toho Severní Korea slíbila denuklearizaci.

Součástí podmínek pro denuklearizaci je i částečné stažení armády od demilitarizovaného pásma mezi oběma Korejemi. Jihokorejci tak bourají vojenské bunkry a střílny už od začátku týdne. Do konce listopadu mají v plánu z demilitarizovaného pásma stáhnout vojáky a vojenská zařízení z dalších jedenácti dalších stanovišť.

Zatímco Jihokorejci mají u demilitarizovaného pásma zhruba šedesát pozic, Severokorejci jich podle místních médií mají okolo sto šedesáti. Při zářijovém summitu mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem se vůdci dohodli i na odstranění minových polí a strážných věží.

V minulých dnech se objevily zprávy analytiků z Mezinárodního střediska pro strategická studia (CSIS) na základě studia satelitních snímků o tom, že se v Severní Koreji nachází tajné základny. Nacházejí se prý v obtížně dostupných, hornatých částech Severní Koreje. Mohou v nich být uloženy balistické rakety nejrůznějšího doletu, tedy i takové, které jsou schopny zasáhnout Ameriku. Odpalovací rampy u nich nejsou, nicméně v krajním případě z nich podle CSIS mohou být rakety vypuštěny.

Reklama

Doporučované