Hlavní obsah

Kim zve papeže Františka na návštěvu Severní Koreje. Žádný papež zemi dosud nenavštívil

Papež František dostal pozvání do Severní Koreje.Video: Reuters

 

Reklama

Pozvání přichází v době, kdy se Severní Korea snaží o zlepšení vztahů s dalšími státy. Tamní vůdce Kim se letos setkal s americkým a jihokorejským prezidentem a navštívil Čínu.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zve papeže Františka na návštěvu KLDR. Pozvání papežovi předal ve čtvrtek ve Vatikánu ústně prezident Jižní Koreje Mun Če-in. Vatikán odmítl komentovat, zda papež pozvání přijme.

Mun, který je katolík, rovněž požádal papeže, aby přál Korejskému poloostrovu mír, usmíření a společnou prosperitu, dodal jihokorejský prezidentský Modrý dům.

Vatikán a Severní Korea nemají navázané diplomatické vztahy. Papež navštívil v roce 2014 Jižní Koreu a před červnovým summitem amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kima se modlil za mír na Korejském poloostrově. Papež také již dříve uvedl, že plánuje v příštím roce cestu do Japonska.

Severokorejská ústava zaručuje svobodu vyznání, kromě několika státem určených míst k bohoslužbám a modlitbám ale nejsou žádné veřejné náboženské aktivity povoleny a křesťané jsou tvrdě pronásledováni, píše agentura Reuters. Agentura AP uvedla, že podle odhadů zůstává v KLDR již jen 800 až 3 000 katolíků, většina jich po rozdělení poloostrova uprchla přes hranice na jih. V Jižní Koreji žije přes pět milionů katolíků.

Pozvání pro papeže od severokorejského vůdce je první od roku 2000, kdy tehdejší hlavu katolické církve Jana Pavla II. zval po historickém mezikorejském summitu do KLDR otec stávajícího vůdce Kim Čong-il. Návštěva se ale nakonec neuskutečnila.

Plán na návštěvu papeže Františka je další z diplomatických aktivit, které izolovaný režim v Pchjongjangu po zastavení jaderných a raketových zbrojních testů letos podniká. Vůdce Kim Čong-un se v letošním roce setkal s šéfem Bílého domu Trumpem, třikrát jednal s jihokorejským prezidentem Munem a dvakrát navštívil Čínu. Na schůzkách slíbil pracovat na odstranění zbraní z Korejského poloostrova.

Reklama

Doporučované