Hlavní obsah

KLDR má novou strategickou zbraň, podle médií ji úspěšně otestovala

Armáda KLDR otestovala před zrakem Kim Čong-una novou strategickou zbraň.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Severokorejská státní média oznámila, že armáda pod dohledem vůdce Kim Čong-una úspěšně vyzkoušela novou technologicky vyspělou strategickou zbraň. Napsala to jihokorejská agentura Jonhap. Podrobnosti zatím nejsou známy.

Článek

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v reakci na test uvedla, že věří v naplnění slibů, které zazněly během historického červnového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce v Singapuru. Média zkoušku interpretují jako snahu o nátlak na USA a Jižní Koreu kvůli váznoucím jednáním o denuklearizaci.

Kim podle severokorejské agentury KCNA uvedl, že zkouška je „další ukázkou našich rychle rostoucích obranných kapacit určenou celému regionu“. Nová zbraň podle něj představuje zásadní změnu v posílení bojových schopností země. Kim dodal, že armáda otestovala zbraňový systém, o který se zajímal jeho otec a předchůdce Kim Čong-il a na jehož vývoj osobně dohlížel.

Podle agentury Reuters je dnešní prohlášení první zmínkou týkající se rozvoje zbrojního programu KLDR po několika měsících. Testovací středisko navštívil Kim veřejně při takové příležitosti poprvé od červnové bezprecedentní schůzky s Trumpem, na níž se oba vůdci zavázali k úsilí o denuklearizaci a mír na Korejském poloostrově a k vybudování nových vztahů mezi USA a KLDR. Ujednání ale neobsahovalo příliš konkrétních závazků a rozhovory od té doby příliš nepokročily, připomíná Reuters.

Jižní Korea ničí bunkry u hranic se Severní Koreou.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

Jakýkoli test nových zbraní tak pravděpodobně zvýší napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem, který dal najevo, že mezinárodní sankce vůči KDLR budou platit, dokud země nepodnikne více konkrétních kroků k ukončení svého jaderného a raketového programu.

Americká televize CNN na svém webu píše, že test byl Kimovým vzkazem Washingtonu, že Severní Korea se vrátí k více vojensky zaměřenému vztahu vůči USA, pokud budou rozhovory pokračovat příliš pomalu. CNN také cituje experta na mezinárodní vztahy Joshe Pollacka, který soudí, že Kim novým testem naznačil, že by se „mohl vrátit ke starým praktikám“, pokud USA nezmění svůj přístup. Zkoušku zbraně označil Pollack za skrytou pohrůžku. V plánu je přitom další summit Trump-Kim na začátku příštího roku.

Reklama

Doporučované