Hlavní obsah

Severokorejští rybáři ztroskotali u břehů Japonska, tam je zadržela policie

V japonských vodách ztroskotali rybáři z KLDRVideo: AP

 

Reklama

Podezřelých mužů si u japonského pobřeží všiml místní obyvatel. Policie následně rybáře zadržela. Není jasné, zda chtěli zůstat v Japonsku, nebo se vrátit zpět.

Článek

Osm mužů, kteří mluví korejsky a tvrdí o sobě, že jsou z KLDR, ztroskotalo u japonského pobřeží. Všichni jsou naživu. Při rybolovu prý ztratili kontrolu nad svou dřevěnou lodí. S odkazem na zprávy japonských médií o tom informují světové agentury.

Podezřelých mužů si všiml místní obyvatel a upozornil na ně policii, která je následně zadržela. Není jasné, zda muži chtěli zůstat v Japonsku, nebo se vrátit zpět do KLDR.

Před několika dny zachránila japonská pobřežní stráž tři jiné ztroskotané severokorejské rybáře. Předala je severokorejské lodi.

Před dvěma lety se na japonském pobřeží objevily záhadné, nikým neřízené lodě s mrtvými těly na palubě. Místní média tehdy spekulovala, že jde o Severokorejce, které tam zavály sezonní větry. Z izolované komunistické země přicházejí opakované zprávy o hladomorech, připomněla agentura DPA. Do Japonska přes moře se někteří Severokorejci snaží uprchnout nezřídkakdy.

Reklama

Doporučované