Hlavní obsah

Sexuální násilí může u žen vést k mrtvici či demenci, uvádí nová studie

Foto: Profimedia.cz

Oslava Mezinárodního dne žen v Bruselu. Ilustrační snímek.

Reklama

Ženy, které se v průběhu života stanou oběťmi sexuálního násilí, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich s postupujícím věkem vyvine určitá forma poškození mozku včetně kognitivní poruchy, demence nebo mrtvice.

Článek

„Může jít o sexuální zneužívání v dětství nebo v dospělosti,“ popisuje autorka studie Rebecca Thurstonová z Pittsburghské univerzity příčiny možných mozkových problémů u žen. „Ženy se stávají terčem sexuálních útoků v době dospívání nebo v ranné dospělosti,“ říká.

Nová studie sledovala hyperintenzivní bílou hmotu na mozcích 145 žen středního věku přes magnetickou rezonanci. Ta se v mozku může vytvořit, pokud dojde k narušení oběhu krve. Všechny ženy uvedly, že do té doby nikdy netrpěly žádnou formou kardiovaskulárního onemocnění, demencí nebo mrtvicí. U 68 procent z nich se nicméně ukázalo, že si prožily trauma. 23 procent z nich uvedlo, že jejich trauma bylo sexuálního rázu.

„Pomocí snímků mozku jsme zjistili, že ženy, které zažily sexuální útok, mají v mozku větší hyperintenzitu bílé hmoty. To je indikátorem onemocnění malých cév, které je spojené s mrtvicí, demencí, kognitivními poruchami a úmrtností,“ vysvětluje Thurstonová.

Americká vědkyně se tématu sexuálního násilí v rámci svého výzkumu nevěnuje poprvé. V roce 2018 závěry její studie ukázaly, že ženy se zkušeností sexuálního násilí mají třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět depresemi a dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít úzkosti a trpět nespavostí.

O prožitém sexuálním traumatu by podle Thurstonové měly oběti informovat své praktické lékaře. Ti by následně s dotyčnou informací měli pracovat při pátrání po možné diagnóze například právě při kardiovaskulárních potížích. „Je důležité tuto informaci sdílet, protože může mít dopad na vaše fyzické zdraví a emoční pohodu,“ dodává.

Téma sexuálního násilí by podle ní mělo také více proniknout do veřejné debaty. „Musíme sexuálnímu násilí proti ženám věnovat pozornost a nenechat ho zmizet, protože se jedná o zásadní téma v souvislosti s ženským zdravím,“ říká.

„Celosvětově se 35 % žen za svůj život setkalo s fyzickým nebo sexuálním násilím ze strany svého partnera nebo jiného muže. To ale nezahrnuje množství žen, které se setkaly se sexuálním obtěžováním. Podle odborných studií dopadá v některých státech až na 70 % žen,“ uvedla zpráva OSN z konce roku 2020.

V České republice zažilo fyzické nebo sexuální násilí 32 procent žen, sexuální zneužívání 12 procent žen a znásilnění pět procent žen, cituje průzkum Agentury Evropské unie z roku 2015 Centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí PROFEM.

Podle poslední zprávy evropské ženské sítě proti násilí WAWE i nové národní strategie rovnosti žen a mužů do roku 2030, kterou schválila vláda, jsou podpůrné služby pro oběti sexuálního násilí v Česku nedostupné. Existují zde například jen tři utajené azylové domy pro oběti s 86 lůžky. Centrum pro oběti sexuálního násilí pak neexistuje v tuzemsku ani jedno. Pro oběti fungují jen dvě poradny.

Od července nicméně v Česku funguje nová informační linka. Poradenství a podporu v oblasti sexuálního násilí poskytuje organizace PROFEM zatím čtyři hodiny týdně, a to vždy v úterý od 17 do 19 hodin a ve čtvrtek od 19 do 21 hodin.

Reklama

Doporučované