Hlavní obsah

Sexuální nátlak a vyhrožování na internetu. Oběťmi jsou stále častěji i žáci prvního stupně základních škol

Na jižní Moravě přibývá případů kyberšikany. Oběťmi jsou častěji školáci z prvního stupně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stále více dětí na internetu rozdává své polonahé fotky, jihomoravští policisté řeší přibývající případy sexuálního násilí a vydírání na internetu. Oběti jsou často z prvního stupně základní školy.

Článek

Už v první půlhodině facebookové konverzace vyzradila věk i bydliště, dokonce přidala polonahou fotografii. Člověka na druhé straně přitom vůbec neznala. Když šestnáctiletá dívka odmítla poslat odvážnější fotografie, začal ji pachatel vydírat, že vše zveřejní, pošle přátelům, rodičům a do školy snímky, které již má.

Oběť pak vydíral rok, teprve potom konverzaci objevila její matka. Jihomoravští policisté ve čtvrtek upozornili, že podobných případů přibývá. Děti, mnohdy z prvního stupně základní školy, stále častěji čelí sexuálnímu nátlaku a kyberšikaně. Obzvláště v létě mají spoustu volného času a tráví na sociálních sítích i hodiny denně. „V současné době mají kolegové na oddělení analytiky a kybernetické kriminality rozpracováno několik případů,“ uvedla koordinátorka prevence jihomoravské policie Zdeňka Procházková.

Nejčastěji se její kolegové zabývají případy dětí od jedenácti do patnácti let, přibývá i mladších.

Policisté se snaží reagovat řadou opatření. Nově vytvořili brožuru v podobě pracovních listů pro žáky prvního stupně. Ti vypracovávají úkoly zaměřené na problematiku kyberšikany. „Velkou novinkou a zajímavostí je i nově vytvořená mobilní aplikace Pozor na triky,“ řekla Procházková. Aplikace je zdarma ke stažení. Formou hry si děti mohou vyzkoušet odhalit rizikové e-maily nebo odhadnout obrázky, které je nebezpečné sdílet na internetu.

Podle Procházkové je mnohdy problém, že děti své rodiče znalostmi o sociálních sítích převyšují. Rodiče pak mnohdy na jakoukoli ochranu potomků ve virtuálním světě rezignují. Policie vyzývá rodiče, aby s dětmi o rizicích na sociálních sítích mluvili. „Jednou z nejdůležitějších informací je, že pokud zveřejní fotku na internetu, už tam zůstane navždy. I když ji smažou, lidé si ji mohli stáhnout a dále šířit,“ popsal mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Pachatelé se dají rozdělit na mnoho typů. Podle policie jde nejčastěji o pedofily, kteří si fotografie sbírají a píší i stovce dětí najednou. Mnohdy jsou pachateli i sami mladiství, kteří se chtějí pomstít, protože je třeba někdo odmítl. Někdy se může jednat i o případy, kdy kyberšikana dětem přijde vtipná a chtějí si z někoho vystřelit.

Policisté se snaží preventivně vzdělávat další kolegy, učitele, rodiče i děti. S tím jim pomáhá především projekt Bezpečně v kyberprostoru. Projekt se v roce 2017 umístil na druhém místě národního kola Evropské soutěže prevence kriminality.

Policie spolupracuje také se Seznamem. Na stránkách www.seznamsebezpecne.cz se mohou lidé dozvědět spoustu informací o kyberkriminalitě. „Zpracovávají velmi kvalitní příběhy, které jsou doplňkovým materiálem na vzdělávacích seminářích a konferencích,“ okomentovala Procházková. Lidé se mohou nově podívat na film Na hory, který zpracovává problematiku vyhrožování a obtěžování na sociálních sítích.

V případě, kdy budou lidé potřebovat pomoc, mohou se obrátit na Linku bezpečí na stránkách www.linkabezpeci.cz nebo čísle 116 111. Další stránky, které pomáhají obětem a rodičům, jsou www.stoponline.cz nebo www.rodicovskalinka.cz.

Reklama

Doporučované