Hlavní obsah

Nezvedá telefon, má zpoždění… možná budete muset čekat déle než 13 minut

Foto: Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Zpomalme, dokud není skutečně pozdě!

Reklama

Třetího dubna proběhl Národní den bez spěchu. Tato iniciativa se stala příležitostí k zamyšlení a možná i ke změně pohledu na to, jak rychle se snažíme žít naše životy. Češi měli den, kdy bylo v pořádku mít zpoždění.

Článek

Zpozdily se firmy, fotbalová soutěž, kulturní a vzdělávací instituce, jednotlivci i pražský orloj.

Nemáte toho někdy už dost? Spěch do práce, z práce, na nákupy, rychle usnout, brzy se vzbudit a na silnicích na to šlápnout. Zelená na semaforu se pro mnohé z nás stala výzvou, oranžová varováním a červená překážkou. Rozhodnutí za volantem se počítají na vteřiny, a přitom často zapomínáme na to, co je skutečně důležité. Na bezpečnost, na okamžiky, které mohou změnit všechno, na životy. Někdy možná přijedete později o 13 minut, ale když na to šlápnete, můžou vaši blízcí čekat i mnohem déle!

Proč právě 13 MINUT?

Iniciativa Národní den bez spěchu s cílem upozornit na nebezpečí zbytečného spěchu za volantem a nepřiměřené rychlosti navazuje na úspěšný projekt 13 MINUT, který vytvořila České asociace pojišťoven. Název 13 MINUT odkazuje na průměrný čas, který řidič ušetří na cestě z Prahy do Brna, pokud překračuje povolenou rychlost o 20 kilometrů za hodinu*. Záměrem bylo poukázat na absurdní nevyváženost zisku a rizika této časové transakce a položit otázku, jestli má 13 ušetřených minut cenu lidského života.

O čem je dokument 13 MINUT?

Dokument vznikl v režii Víta Klusáka. Ten se rozhodl téma obrátit a pojal problematiku očima viníků coby obětí. Odvážný a sugestivní pohled do života běžných řidičů, kteří se ve vteřině stali zločinci, byl zároveň sondou a zrcadlem uspěchané společnosti, ve které je každý potenciálním viníkem. Netradiční pohled, silná svědectví, ale i vysoká produkční hodnota způsobily, že film odvysílal v prime-time první kanál České televize a do vysílání ho zařadila streamovací služba HBO. Jednotlivé příběhy viníků můžete vidět zde: https://www.13minut.cz/13minut/

Dokument 13 MINUT zhlédlo již přes 1,5 milionu diváků a patří mezi nejlepší světové kampaně roku 2022. Projekt 13 MINUT získal stříbro v kategorii PR kampaní ve francouzském Cannes.

Národní den bez spěchu

Iniciativa si klade za cíl připomenout nám všem důležitost uvědomění si hodnoty času a odpovědnosti, kterou neseme při řízení vozidel na našich silnicích. Z policejních statistik nehodovosti v letech 2011–2023 a z výzkumu realizovaném v březnu 2021 společností Behavio na reprezentativním vzorku obyvatelstva ČR přiznává 9 z 10 řidičů, že porušuje rychlostní předpisy.

  • 43 procent řidičů spěchá, protože dohání zpoždění.
  • 33 procent smrtelných nehod způsobuje nepřiměřená rychlost.
  • ⅓ smrtelných nehod způsobují mladí řidiči.
  • V loňském roce byla nepřiměřená rychlost na českých silnicích příčinou smrti 138 osob.
Foto: Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Přijměte výzvu = zpomalte!

Mediální podporou projektu byla kromě České televize také Evropa 2, Frekvence 1 nebo Bonton, kteří posunuli vysílací čas vybraných pořadů. Zapojily se i kulturní instituce, jako divadlo Cirk La Putyka, Aerofilms, JATKA 78 nebo Národní divadlo, které 3. dubna 2024 zpozdilo své baletní představení s názvem bpm. Hra se zabývá tempem a tlukotem lidského srdce.

Zúčastnily se také vysoké školy VŠKK, část VŠE a  FSE UJEP. Na zbytečný spěch upozornily v rámci své komunikace také některé firmy, jako například BMW, MOL, DPD, Rekola, Vodafone, Rohlik.cz, Poetiko, iRobot či Intersnack. Například MOL měl v rámci spolupráce na programu speciální akci MOL MOVE, motivující řidiče k bezpečnému zastavení a odpočinku na čerpacích stanicích, aby se vyhnuli nebezpečnému řízení.

Připojily se i pojišťovny NN Životní pojišťovna, Allianz a Generali Česká pojišťovna. Projekt podpořily také složky integrovaného záchranného systému včetně Policie ČR.

Symbolickým zpožděním kulturních, sportovních či vzdělávacích událostí získali lidé v tento konkrétní den trochu více času, aby je nejen stihli, ale aby si uvědomili, že těch pár minut, které se snaží dohnat za volantem, za ten risk nestojí.

Tip: Na Národní den bez spěchu, který letos připadl na 3. dubna, se zpozdily nejenom vybraná sportovní či kulturní utkání, ale čas se zastavil v 10 hodin dopoledne i na pražském orloji.

Jak výzva proběhla

Být v presu jsme se naučili vnímat jako normální stav. Mažeme hranice mezi tím, co je opravdu vážná situace, a nedochází nám, že zmeškat třeba 13 minut fotbalu není otázka života a smrti. Symbolickým zpožděním kulturních, sportovních nebo vzdělávacích událostí získali lidé v tento konkrétní den trochu více času, aby je nejen stihli, ale aby si uvědomili, že těch pár minut, které se snaží dohnat za volantem, za ten risk nestojí. Do projektu se ale mohl připojit každý, například i sdílením manifestu nebo videa na sociálních sítích.

Více informací naleznete také na webu www.13minut.cz a na sociálních sítích.

Zpomalení nemusí být jen o jednom dni v roce. Může to být začátek nového způsobu, jak přistupovat ke každodenním cestám. Ať se ten, kdo na vás čeká, dočká!

Zpomalme, dokud není skutečně pozdě!

*V průzkumu ČAP téměř polovina respondentů přiznala, že důvodem, proč překračují povolenou rychlost, je spěch.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované