Hlavní obsah

Nespoléhejte na stát a raději si důchod zajistěte sami

Foto: rondainvest.cz

Jestli je něco, čím si v budoucnu nemůžeme být vůbec jistí, pak je to důchod

Reklama

Jestli je něco, čím si v budoucnu nemůžeme být vůbec jistí, pak je to důchod. V České republice funguje takzvaný průběžný důchodový systém, kdy z odvodů ekonomicky aktivních občanů stát financuje penze stávajících důchodců.

Článek

Tento systém je závislý na demografii státu, kdy je nutné, aby byl v ekonomice zapojen dostatek lidí, kteří odvádějí peníze na důchodové pojištění, aby se pak z těchto peněz zvládly vyplatit důchody všem seniorům. Pokud rovnováha mezi počtem důchodců a ekonomicky aktivních občanů kolísá, musí stát celý systém regulovat. Buď může snížit penze, zvýšit odvody na důchodové pojištění nebo zvýšit věk odchodu do důchodu. Případně tyto možnosti kombinovat.

Zabezpečte se dříve, než bude pozdě

Nejhorší na tom je bezmoc člověka svůj státní důchod v tomto ohledu ovlivnit. Může jen doufat, že až on půjde do důchodu, bude mu situace nakloněna a nebude muset živořit. Faktem je, že při současné průměrné výši důchodu, která je u mužů 19 807 Kč a u žen 16 509 Kč, jde o částky na hranici chudoby. Jistě, už dnes si mohou lidé spořit se státní podporou v rámci druhého pilíře nebo využít nově uvedený DIP. U lidí, kteří odcházejí do penze nyní, je ale takové přilepšení mizivé. Podle některých odborníků aktuálně hrozí, že důchody skončí pod 25 procenty průměrné mzdy, což není akceptovatelné. To už je fakt, který by nás měl zalarmovat k tomu, abychom se nějakým způsobem zajistili na důchod vlastní aktivitou. Protože ne každý bude ochoten a schopen v důchodovém věku i nadále pracovat.

V České republice zatím máme ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi nižší věk odchodu do důchodu. Lidé narození v roce 1965 a mladší půjdou v 65 letech. To jejich vrstevníci na západ od českých hranic budou muset počkat ještě minimálně dva roky. S tím, jak stárne lidská populace a prodlužuje se průměrný věk, žijí lidé v důchodu delší dobu, než tomu bylo v minulosti. Zatímco muži ještě před třiceti lety žili v důchodu průměrně jedenáct let, dnes už je to let dvacet. U žen je to ještě o několik let déle. Jak si ty roky co nejlépe užít bez nutnosti příliš na sobě šetřit? Pro ekonomy je to otázka s jednoduchou odpovědí: Dokud vyděláváme, musíme investovat.

Foto: shutterstock.com

Jak si užít důchod bez nutnosti příliš na sobě šetřit? Pro ekonomy je to otázka s jednoduchou odpovědí: Dokud vyděláváme, musíme investovat

Investice nemusí být vysoké

Pro spoustu lidí je pojem investice spojený s velkým balíkem peněz. Tak tomu ale není. Kdyby si každý udělal přesný měsíční souhrn toho, kolik korun a za co utratil, zjistil by, že spoustu peněz doslova vyhodil z okna nebo je utratil za zbytečnosti. Lehce tak dojde k cifře, kterou si může dovolit investovat. Málokdy je to částka nižší než tisíc korun. A už i dobře investovaná tisícovka měsíčně vám může efektivně vydělávat na pozdější důchod. Samozřejmě se okamžitě objeví otázka kam. Kam své peníze investovat, aby mi zajistily dostatečný výnos? Jedna z léty prověřených odpovědí zní: Do nemovitostí.

Investice do nemovitostí jsou výhodné, protože jde o zajištěnou investici (tou nemovitostí). Jelikož ceny nemovitostí na našem trhu neustále rostou a vzhledem k vysoké poptávce po nemovitostech a omezeným možnostem nové výstavby lze předpokládat, že jejich ceny budou stále růst. Na trhu existuje několik společností, které umožňují investice do lukrativních nemovitostí nebo developerských projektů.

Foto: rondainvest.cz

Investovat můžete již od 1 000 Kč. Jak to vypadá v praxi?

Finanční polštář na důchod

Investovat do nemovitostí tak můžete i bez hypotéky, po malých částkách, a to například prostřednictvím nemovitostních fondů či fintechových platforem. Vybrali jsme jako favorita společnost Ronda Invest, u níž můžete investovat již od 1 000 Kč. Na rozdíl od fondů neplatíte žádné vstupní ani paušální poplatky, výnosy vám vyplácí každý měsíc a roční zhodnocení má až 9 procent, což spolehlivě přesahuje míru inflace. To znamená, že reálně vyděláváte.

Navíc se jedná o investování s minimálním rizikem, jedno z nejbezpečnějších. Investujete de facto do nemovitostních úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi v Praze a okolí či v lukrativních lokalitách krajských měst. Společnost již zainvestovala do nemovitostí více než dvě miliardy korun a na úrocích drobným investorům už vyplatila více než 152 milionů korun. Jako jediná na trhu se nikdy nesetkala s prodlením ve vyplácení původních investovaných částek, získaných výnosů. Dosavadní 100% spolehlivost ve vyplácení staví Rondu nad obdobné investiční možnosti.

Foto: rondainvest.cz

Jaké je poskytnuté financování podnikatelům?

I to je tedy jedna z cest, jak si začít připravovat finanční polštář na důchod. Místo konzumních útrat za věci zbytné a místo ukládání peněz do kasičky stačí investovat. Tak jedině se vaše peníze budou reálně zhodnocovat, inflaci navzdory, a vaši vidinu důchodu výrazně zpříjemní.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované