Hlavní obsah

Topná sezona se blíží. Jak snížit náklady na vytápění a ohřev vody?

Foto: acetex.cz

Fotovoltaika vám ušetří výdaje za ohřev vody

Reklama

Domácí fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Díky obnovitelným zdrojům energie totiž mohou ušetřit nemalé peníze za energie, a navíc si zajistit částečnou soběstačnost.

Článek

S nastupující topnou sezónou se mnohé domácnosti připravují na nárůst nákladů za ohřev vody a vytápění. Přesto ještě letos mají šanci tyto položky výrazně snížit, a to až o 70 %. Záleží na tom, jaký zdroj nyní k vytápění či ohřevu vody využívají.

Jaké jsou možnosti pro snížení nákladů?

Zvažujete vlastní zdroj energie, ale nejste si zcela jistí? René Milota ze společnosti Acetex prozradil, že pro snížení nákladů na vytápění či ohřev vody lze využít v podstatě tři možnosti:

  1. tepelné čerpadlo,
  2. fotovoltaická elektrárna s akumulací do vody,
  3. samostatný fotovoltaický ohřev vody.
Nejlevnější variantu lze pořídit díky dotacím od státu již za 1 Kč přímých nákladů.
René Milota, jednatel společnosti Acetex
Foto: acetex.cz

Dotace Nová zelená úsporám Light je ideální pro nízkonákladové domácnosti

Realizační doba jednotlivých řešení se při standardních podmínkách zkrátila na dva měsíce. Což znamená, že už v letošní topné sezoně je možné ušetřit nemalé částky nákladů zatěžující jednotlivé domácnosti. Pojďme se tedy podrobněji podívat na jednotlivé varianty:

1. Tepelné čerpadlo

První variantou je tepelné čerpadlo. To v domě po připojení na topnou soustavu zajistí vytápění a také ohřev teplé užitkové vody. Bez stavebního povolení lze instalovat zařízení až do výkonu 20 kW. V tuzemsku se nejčastěji využívá tepelné čerpadlo vzduch-voda, které je na instalaci nejméně náročné a pro naše klimatické podmínky nejvhodnější.

Základní informace o tepelném čerpadle:

  • Realizace: kolem dvou měsíců
  • Cena od: 280 000 Kč včetně DPH
  • Dotace NZÚ 2023: až 110 000 Kč (samostatné TPČ, 10% bonus pro vybrané kraje a regiony), nebo 154 000 Kč (v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou, 10 % bonus pro vybrané kraje a regiony)
  • Kotlíková dotace: 180 000 Kč
  • Cena pro zákazníka: od 100 000 Kč včetně DPH

Konkrétní příklad realizace: rodinný dům, Polepy – Kolín

Tepelné čerpadlo Viessmann Vitocal 100A A14

Spotřeba s tepelným čerpadlem: 20 kWh/rok | Původní zdroj: kotel na tuhá paliva | Úspora: 23 000 Kč/rok za elektrickou energii a za uhlí | Kotlíková dotace: 127 000 Kč | Dotace NZÚ: 155 000 Kč (na fotovoltaiku)

Foto: acetex.cz

Na tepelné čerpadlo lze získat dotace jak z programu Nová zelená úsporám 2023, tak i z Kotlíkové dotace (ilustrační foto)

Kotlíková dotace má svá specifika – je určena pro nízkopříjmové domácnosti, jakou jsou senioři, invalidé 3. stupně či domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Je možné získat dotaci až do výše 95 % způsobilých nákladů a výhodou je, že se vyplácí před realizací.
René Milota, Acetex

2. Fotovoltaická elektrárna s akumulací do vody

Jedná se o instalaci, která je nejnáročnější jak časově, tak i finančně, ale domácnosti přinese nejvíce benefitů. Fotovoltaická elektrárna pro rodinný dům může mít výkon až 50 kW bez nutnosti stavebního povolení a licence u Energetického regulačního úřadu. V domácnosti zajistí provoz jak všech spotřebičů, tak při napojení na elektrický bojler či ohřívač vody i ohřev teplé užitkové vody. Musí být připojena do distribuční soustavy, což je sice administrativně náročnější, ale pro majitele to přináší možnost prodeje přetoků (energie, kterou vyrobí, ale v domácnosti nespotřebuje) vybranému distributorovi na základě uzavřené smlouvy.

Základní informace o fotovoltaické elektrárně:

  • Realizace: kolem dvou až tří měsíců
  • Cena od: 400 000 Kč včetně DPH
  • Dotace NZÚ 2023: až 220 000 Kč (10% bonus pro vybrané kraje a regiony)
  • Cena pro zákazníka: od 180 000 Kč včetně DPH

Konkrétní příklad realizace: rodinný dům, Berounsko

Fotovoltaická elektrárna s panely AEG

Výkon FVE: 7,8 kWp | Kapacita bateriového úložiště: 10 kWh | Výroba FVE: 8,4 MWh/rok | Spotřeba domácnosti: 4,5 MWh/rok | Prodej přebytků: 3,9 MWh za 3 500 Kč za MWh | Pořizovací cena systému 439 000 Kč | Dotace NZÚ: 200 000 Kč | Výnos z prodeje: 13 650 Kč/rok | Nákupní cena 6,5 Kč/kWh = roční úspora 29 250 Kč

Foto: acetex.cz

Díky fotovoltaice ušetříte až 75 % nákladů na ohřev vody (ilustrační foto)

3. Fotovoltaický ohřev vody

Toto třetí řešení je nejméně náročné a pomůže domácnosti snížit náklady na ohřev vody o tisíce korun ročně. Výhodou fotovoltaického ohřevu vody je, že se jedná o ostrovní systém, tedy není nutné ho připojovat do distribuční sítě a řešit zbytečnou administrativu. Tím se zkracuje doba realizace. Také požadavky na místo na střeše domu jsou menší, stačí jen 4 až 8 panelů. V případě realizace s programem NZÚ Light, kdy domácnost má již vlastní bojler či ohřívač vody, jsou přímé náklady pro domácnosti od 1 Kč.

Princip fotovoltaického ohřevu vodyVideo: acetex.cz

Základní informace o fotovoltaickém ohřevu vody

  • Realizace: kolem měsíce až dvou měsíců
  • Cena od: 90 001 Kč včetně DPH
  • Dotace NZÚ 2023: až 49 500 Kč (10% bonus pro vybrané kraje a regiony)
  • Dotace NZÚ Light: 90 000 Kč
  • Cena pro zákazníka: od 1 Kč včetně DPH

Konkrétní příklad realizace: chata, rekreační oblast Sázava

Fotovoltaický ohřev se sedmi panely Luxen, střídačem A-Z Water Inverter a s vlastním bojlerem

Výkon panelů 3,6 kW | Ohřev TUV na 65 °C | Celková cena 91 359 Kč | Dotace NZÚ Light: 90 000 Kč | Celková cena: 1 359 Kč

Foto: acetex.cz

I vy můžete využít dotaci na fotovoltaický ohřev vody (ilustrační foto)

TIP na dotace přehledně a přesně pro vás

Vyznat se v dotacích na obnovitelné zdroje je pro mnohé zapeklitý oříšek. Proto společnost Acetex připravila přehledný web www.nzu2023.cz, kde najdete všechny možnosti dotací pro jednotlivé tipy žadatelů. Například pokud jste vlastníkem rodinného domu, tak můžete čerpat dotace na celou škálu opatření. Ale i senioři a nízkopříjmové domácnosti mohou získat speciální dotace na obnovitelné zdroje. Podívejte se na www.nzu2023.cz a zjistěte, na co všechno máte nárok.

Přednášková roadshow po malých obcích

Že jsou obnovitelné zdroje velkým tématem nejenom ve městech a přidružených aglomeracích, dokládá čím dál větší zájem o tato řešení ze strany obcí s velikostí do 5000 obyvatel.

V poslední době jsme zaznamenali stále větší zájem ze strany nejenom obyvatel menších obcí a vesniček, ale zejména ze strany jejich zastupitelů a samospráv. Chtějí najít nějaké řešení pro své občany, které by jim pomohlo s nelehkou situací zvyšujících se životních nákladů. Cítí určitou zodpovědnost za své voliče, a proto hledají například varianty úspor na energiích pomocí obnovitelných zdrojů.
René Milota, jednatel společnosti Acetex

Na základě jejich požadavků se společnost Acetex rozhodla uspořádat přednáškovou roadshow právě po obcích do 5 000 obyvatel. Cílem je ve spolupráci se zastupiteli udělat přednášku pro občany, kde jim vysvětlí:

  1. jaké mají možnosti,
  2. jaké jsou náklady na obnovitelné zdroje,
  3. co obnáší jejich realizace,
  4. jaké to bude mít konkrétní dopady na jejich domácí rozpočet.

TIP pro starosty obcí

Objednat přednášku můžete na obce@acetex.cz. Přednášky budou zdarma a budou otevřené všem zájemcům, kteří se chtějí zeptat na cokoli spojené s obnovitelnými zdroji. Ze strany obce je potřeba zajistit jen místo, kde je možné takovou přednášku uskutečnit.

Edukace o možnostech využití obnovitelných zdrojů v domácnosti je stále nízká. Lidé sice vědí, že tu je nějaká fotovoltaická elektrárna, tepelné čerpadlo a podobně, ale stále ještě tápou v tom praktickém využití v domácnosti. A v dopadech, jaké to může mít na jejich rodinný rozpočet. Ty úspory jsou opravdu vysoké, pro většinu našich klientů je to více než polovina původních nákladů.
René Milota ze společnosti Acetex

Víte, že společnost Acetex…

… je česká firma, která se zabývá projektováním, montáží a servisem obnovitelných zdrojů energie? Má za sebou více než 4 200 instalací napříč Českou republikou.

Instaluje značkové komponenty:

  • pro tepelná čerpadla jsou to německé značky Viessmann a Stiebel Eltron,
  • pro fotovoltaické systémy využívá panely AEG společně se střídači a bateriemi stejné značky, dále střídače a baterie Wattsonic, střídač GoodWe a baterie Pylontech,
  • pro fotovoltaický ohřev vody to jsou panely dle potřeby, střídač A-Z Water Inverter a ohřívač vody Dražice OKCE.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované