Hlavní obsah

Seznam.cz vyvinul speciální mapy pro nevidomé. Hodlá je zpřístupnit pro celý svět

Haptické mapy fungují pro celou Evropu, tvůrci je chtějí rozšířit do celého světa.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Mapy pro nevidomé do celého světa. Za vývoj haptických map získal Seznam.cz speciální ocenění od Masarykovy univerzity. Pomáhají nevidomým lépe se orientovat v prostoru. Na projektu se podílelo také výzkumné středisko Masarykovy univerzity Teiresiás a Českého vysokého učení technického Elsa.

Článek

Speciální ocenění od Masarykovy univerzity převzal manažer portálu Mapy.cz Martin Jeřábek. „Na haptických mapách lze nahmatat domy, cesty, tramvajové zastávky a další užitečné věci v tom místě, kde třeba nevidomý bydlí nebo kam se chystá vyrazit,“ popsal Jeřábek.

Mapy vyvinuli ve spolupráci s výzkumnými středisky Teiresiás a Elsa. Střediska pomáhají studentům se speciálními potřebami se studiem na univerzitě.

Princip výroby map je jednoduchý a levný. Na portálu Mapy.cz je vrstva, která nabízí podklady pro vytvoření haptických map, tedy zjednodušený mapový podklad. Ten se vytiskne na speciální teplocitlivý papír. „Vytištěná mapa se prožene speciální pecí. Je to tiskárna, která zahřeje papír a to, co je na papíru černé, tak vystoupne a dá se číst hmatem,“ uvedl Radek Pavlíček z oddělení speciální informatiky střediska Teiresiás. Cena za jeden list A4 se pohybuje okolo 35 korun.

Haptické mapy jsou nyní dostupné pro Evropu. Projekt hodlají tvůrci rozšířit do celého světa v horizontu několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované