Hlavní obsah

ShangaiPRIDE pozastavil svou činnost. Zřejmě pod tlakem vlády

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Organizátoři šanghajského pride festivalu oznámili, že ruší veškeré již naplánované události i ty, které mohly přijít v dohledné budoucnosti. Podle webu CNN dočasnému konci napomohl tlak ze strany úřadů.

Článek

ShangaiPRIDE byl jedním z nejdéle fungujících týmů na čínském území, který podporoval členy tamní LGBT komunity a díky kterému v zemi probíhala jediná hlavní oslava sexuálních menšin - pride festival. Tým byl tvořen dobrovolníky a fungoval od roku 2009. V průběhu své existence uspořádal několik sportovních akcí, večírků a událostí, které měly mezi lidi dostat povědomí o LGBT komunitě v Číně. Na tyto akce docházely až tisíce lidí.

Přerušení své činnosti tým oznámil ve čtvrtek prostřednictvím otevřeného dopisu. V textu neuvedl důvod pro své rozhodnutí, zdroj webu CNN, který není s týmem spjatý, ale je informován o situaci kolem něho, uvedl, že organizátoři již delší dobu čelili tlaku ze strany tamních úřadů, jenž narušoval jejich každodenní práci i normální život.

„ShangaiPRIDE s politováním oznamuje, že ukončuje veškeré nadcházející aktivity a bere si pauzu od plánování jakýchkoliv budoucích událostí,“ píše se v prohlášení týmu, které organizátoři zveřejnili na svém oficiálním účtu na síti WeChat. V červnu ještě každoroční pride festival uspořádat stihli.

Spoluzakladatelka skupiny, Charlene Liu, uvedla na Facebooku ve vlastním vyjádření, že bylo složité dané rozhodnutí učinit, ale že musí chránit všechny, kteří jsou do aktivit týmu zapojeni. Ani ona veřejně neuvedla další podrobnosti.

„Veřejnost vidí ty viditelné a působivé aspekty toho, co děláme, ale nedokáže si představit ty obtíže, kterým čelíme mimo. Myslím, že ShangaiPRIDE není výjimkou,“ okomentoval situaci představitel jedné z národních advokátních skupin, která bojuje za práva LGBT komunity. CNN požádal, aby nezveřejňovala jeho jméno kvůli strachu z možných represí ze strany vlády.

Kromě dalších advokátů, kteří se problematice věnují, se o své zmatení a smutek podělili také lidé na sociálních sítích. Twitteru podobnou čínskou aplikaci Weibo ovládla rozsáhlá diskuze, ve které se mimo jiné střídal vztek i bezmoc.

Homosexualita byla dříve v Číně vedena na oficiálním seznamu mentálních poruch. To se změnilo až v roce 2001, kdy začala být legální. Stejnopohlavní manželství ale v zemi uznáváno není a u občanů z LGBT komunity obavy týkající se přiznání jejich orientace stále spíše převládají.

Reklama

Související témata:

Doporučované