Hlavní obsah

Si Ťin-pching promluvil k národu a varoval: „Čína se šikanovat nenechá“

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pchingův projev ke 100. výročí založení Komunistické strany Číny sledovalo jen z náměstí v Pekingu asi 70 tisíc lidí.

Reklama

Výstražná varování i slova chvály. Ve čtvrtek k nejlidnatějšímu národu světa promluvil Si Ťin-pching z pekingského náměstí Nebeského klidu. 70 tisíc lidí bez roušek jeho hodinový proslov přerušovalo jen bouřlivým potleskem.

Článek

Si Ťin-pching, hlava čínského státu, strany i armády, se k příležitosti stých narozenin Komunistické strany Číny rozpovídal také o zlech feudalismu a koloniálních intervencí v Číně před založením Čínské lidové republiky v roce 1949.

S příběhem postupujícím k současnosti Si nabudil dav slovy o sílící hrozbě zahraničního zásahu. Čína se dle něj šikanovat nenechá, ale ani nebude šikanovat ostatní.

„Soudruzi, přátelé! (…) Číňané jsou lidé, kteří prosazují spravedlnost a nebojí se násilí. Čínský národ je národ se silným smyslem pro národní hrdost a sebevědomí. Čínští lidé nikdy nešikanovali, neutlačovali ani nezotročovali obyvatele jiných zemí. Nedělo se to v minulosti, nyní a dít se to nebude. Čínský lid zároveň nikdy nedovolí, aby nás zahraniční síly šikanovaly, utlačovaly nebo zotročovaly. Každý, kdo si to přeje, bude rozhodně čelit krveprolití před Velkou ocelovou zdí postavenou více než 1,4 miliardami čínských lidí!“ řekl Si Ťin-pching na adresu zhoršujících se vztahů Číny se Západem během více než hodinového projevu. Konkrétně za tuto pasáž si vysloužil mimořádný aplaus.

„Jakýkoli pokus oddělit a znepřátelit si čínskou komunistickou stranu čínského lidu nebude nikdy úspěšný! Více než 95 milionů čínských komunistů nesouhlasí! Více než 1,4 miliardy Číňanů nesouhlasí!“ zvolal k všeobecnému nadšení. Dodal, že Čína usiluje o spolupráci s vnějším světem, zejména prostřednictvím iniciativy Pásu a stezky. Prezident několikrát zopakoval, že je pro vytvoření budoucnosti nutné brát „historii jako zrcadlo“.

Na pódiu se vedle Si Ťin-pchinga objevilo několik bývalých vůdců země, včetně bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa a bývalého premiéra Wen Ťia-paa. Ve 104 letech se jako nejstarší účastnil i bývalý člen Stálého výboru politbyra Sung Pching.

Prezident v projevu zdůrazňoval roli strany a její vzestup na mezinárodní scéně. Stranu často spojoval s „čínskými lidmi“. „Úspěch Číny závisí na straně,“ řekl Si. „Jakýkoli pokus o rozdělení strany od čínského lidu selže.“ Podle analytiků je jeho projev také varováním pro americké politiky.

Půdu pro svůj slavnostní projev si prezident připravoval několik let. Ke stoletému výročí tak mohl oznámit například splnění cíle strany vymýtit absolutní chudobu před rokem 2021. „Když se poučíme z historie, pochopíme, proč moc roste a padá. Při pohledu zpět do stoleté historie strany můžete vidět, proč jsme byli v minulosti úspěšní. To znamená, že musíme jednat s větším odhodláním, abychom zůstali věrni své zakladatelské misi,“ řekl.

V části projevu věnované Hongkongu a Macau prezident zdůraznil téma „komplexní jurisdikce“ nad územími. Nezapomněl ani na „vzbouřeneckou provincii“, jak Čína označuje Tchaj-wan. „Řešení problému Tchaj-wanu a realizace úplného znovusjednocení vlasti jsou neochvějné historické úkoly Čínské komunistické strany a společná touha všech čínských lidí. Všichni čínští synové a dcery, včetně krajanů na obou stranách průlivu, musí spolupracovat a postupovat vpřed jednotně a rozdrtit jakékoli snahy o ‚tchajwanskou nezávislost‘,“ uvedl Si Ťin-pching.

Svou více než hodinovou řeč zakončil zvoláním: „Ať žije velká a slavná Komunistická strana Číny! Ať žije velký hrdinský čínský lid!“

Reklama

Související témata:

Doporučované