Hlavní obsah

Silné záplavy v KLDR ohrožují jaderný reaktor

Foto: Maxar, Getty Images

Severokorejské záplavy ohrožují jaderný reaktor.

Reklama

Severní Korea čelí velkým záplavám, které ohrožují i jaderný reaktor. Se satelitními snímky z místa přišel americký think tank. Informuje o tom agentura Reuters.

Článek

Nejintenzivnější deště za poslední dobu zasáhly Korejský poloostrov. Záplavy i sesuvy půdy už zabíjely jak na území Severní, tak Jižní Koreje. Podle satelitních snímků velká voda ohrožuje i severokorejské výzkumné centrum, kde se nachází jaderný reaktor.

Centrum leží na pobřeží řeky Kurjong asi 100 kilometrů severně od hlavního města Pchjongjang. Má se za to, že právě tady sídlí vládní program na výzkum nukleárních zbraní. Přestože se analytici domnívají, že reaktor, který produkuje plutonium, nějakou dobu není v provozu, obrovské záplavy by ho mohly poškodit.

Nejméně 30 obětí už si vyžádaly záplavy způsobené silnými monzunovými dešti, které už přes měsíc sužují Koreu. Video: AP

Severokorejská státní média zatím nehovoří o škodách na Jon-pchjongu. Sdělovací prostředky ale zaznamenaly, že se jeden ze členů nejvyššího vedení země přijel na místo osobně podívat a obhlédnout škody způsobené záplavami.

Jihokorejské ministerstvo obrany prozatím nechtělo situaci komentovat, ale sdělilo novinářům, že celkový vývoj ohledně nukleárních zbraní v Severní Koreji monitorují neustále, a to ve spolupráci s vládou Spojených států amerických.

Právě zařízení na Jon-pchjongu se týkalo i setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una ve Vietnamu v roce 2019. Kim tehdy nabídl Trumpovi, že centrum zavře výměnou za zrušení sankcí. Americká strana dohodu odmítla, protože Jon-pchjong je jen jedna ze součástí severokorejského jaderného programu.

Silné záplavy ale zasáhly také severokorejské zemědělské oblasti, což podle agentury Reuters vyvolává obavy z nedostatku potravin. „Prioritou je rychle dodat potřeby na spaní, každodenní zásoby jídla, léky a další potřebné věci lidem, které zasáhly záplavy,“ uvedl sám Kim při inspekci těžce zasažené provincie Hwanghe pukto na hranici s Jižní Koreou.

Podle severokorejské agentury KCNA zaplavil několikadenní déšť v KLDR na 730 jednopodlažních domů a více než 170 jich zničil. Vážná situace panuje na rýžových plantážích a kukuřičných polích, která byla zaplavena v době sklizně. O obětech na životech úřady neinformovaly.

Jižní Korea ve čtvrtek darovala Světovému potravinovému programu (WFP) deset milionů dolarů (222,6 milionu Kč) za jeho snahy pomoci severokorejským ženám a dětem. Části Jižní Koreje se potýkají s deštěm již 40 dní v kuse, což je podle Reuters nejdelší monzun od roku 2013. Očekává se, že deštivé počasí bude na Korejském poloostrově dál pokračovat.

Reklama

Doporučované