Hlavní obsah

Silnice z Liberce na Ještěd bude kvůli rekonstrukci znovu zavřená

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Stavbaři v úterý znovu uzavřou silnici z Liberce na Ještěd. Motoristé se z Liberce dostanou jen k parkovišti u kabinové lanovky.

Článek

Parkoviště na Výpřeži a vrchol Ještědu budou pro automobily i cyklisty přístupné jen z druhé strany Ještědského hřbetu od Proseče pod Ještědem nebo Křižan. Z Liberce se turisté dostanou na vrchol jen pěšky, ani lanovky kvůli koronavirovým opatřením nejezdí. „Rekonstrukce za 84 milionů korun by měla skončit v červnu,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Na rekonstrukci silnice se pracuje od loňského července, práce se zastavily jen přes zimu, kdy bylo možné silnici zprůjezdnit. Teď se tam stavbaři vrátí. „Uzavírka je povolená do konce června letošního roku s tím, že je příslib, že by mohla skončit o nějaký den či týden dříve. Takže se dá počítat, že ve druhé polovině června bude rekonstrukce kompletně dokončena a provoz bude obnoven,“ doplnil Čáp.

Silnici na Ještěd sice dělníci opravili v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. „Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k sesuvu silnice, protože je ve strmém svahu,“ doplnil hejtmanův námětek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Na stavbu se kraji podařilo získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Po dobu rekonstrukce musí být ale silnice pro dopravu zcela uzavřená. Nechat ji otevřenou nebylo podle Svitáka kvůli rozsahu stavebních prací možné. Jsou tam úseky, kde nebylo možné zachovat ani jednosměrný provoz, protože stavbaři museli odtěžit celé těleso, vybudovat mikropiloty a opěrné zdi a postavit silnici znovu. Rekonstruovány budou i propustky, silnice dostane svodidla i nové dopravní značení.

Reklama

Doporučované