Hlavní obsah

Silný vítr bičuje Prahu a okolí, zastavil i lanovku na Sněžku

Hasiči museli zasahovat u desítek případů. Silný vítr v úterý odpoledne shazoval stromy na auta, uvolňoval plechy a lámal větve.

Reklama

Článek

Spadlé stromy a větve omezily v Praze některé příměstské autobusové linky. „Do 15:00 jsme vyjížděli k 23 případům v souvislosti se silným větrem. Nejvíce to jsou popadané stromy a uvolněné plechy,“ uvedl na Twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Stromy na auta spadly v Bohnicích a ve Vršovicích, na komunikace je vítr shodil třeba v Kolodějích nebo v Braníku.

V ulici Klikatá v Jinonicích hasiči odstranili spadlé větve z několika stromů. „Ve Strašnicích pak spadla klimatizační jednotka ze střechy domu na komunikaci,“ uvedl Kavka.

Stromy spadlé na silnici omezily po 14:00 provoz příměstských autobusových linek 335, 386 a 629, vyplývá z webu Pražské integrované dopravy (PID). Některé spoje jely odklonem, do obce Nechánice byl provoz přerušen.

Napilno měli i hasiči ve Středočeském kraji. K prvním popadaným stromům vyjížděli asi deset minut před 14:00. Do 15:00 vyjížděli hasiči celkem k 64 případům. „Nejvíce výjezdů máme v okresech Praha-západ, Praha-východ a Kladno, přibývá také událostí na Mladoboleslavsku,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. „V současné chvíli je situace nejdramatičtější na Mladoboleslavsku. Stále se jedná o popadané nebo nakloněné stromy, spadlé dráty nebo sloupy elektrického vedení,“ uvedla před čtvrtou hodinou.

Silný vítr dnes zastavil v úterý kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek. Tendence lavinového nebezpečí v Krkonoších s příchodem sněžení roste a mohlo by se zvýšit z nejnižšího prvního stupně na druhý stupeň z pětibodové škály.

Výstraha před silným větrem vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) platí zejména pro západní, střední a východní Čechy a také pro Prahu od dnešního rána do 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované