Hlavní obsah

Silný vítr vyvracel stromy, odpoledne má přijít druhá vlna

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vítr vyvracel stromy na řadě míst po celé zemi.

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr na území Česka lámal stromy, které na několika místech omezily dopravu, včetně té železniční.

Článek

Jihočeští hasiči měli kvůli větru od sobotního odpoledne přes 50 výjezdů, nejvíc v noci. Většinou odklízeli stromy ze silnic. V Dobšicích a v Dačicích zajišťovali části uvolněných střech. „Situace se zklidnila po 01:00,“ uvedla jejich mluvčí Vendula Matějů.

Hodinu před půlnocí byl provoz přerušen na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí. Náhradní autobusy tam podle Českých drah pořád jezdí v úseku Horní Cerekev-Jarošov nad Nežárkou.

Popadané stromy na dráze v noci ze soboty na neděli poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku, opravu zajišťuje Správa železniční dopravní cesty. Podle aktuálních údajů na webu by měl být provoz na této železnici obnoven kolem poledne.

Jihočeští hasiči odklízeli první spadlé stromy především na Českokrumlovsku, později ve všech částech kraje. „Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem,“ uvedla mluvčí.

Hasiči v Olomouckém kraji odstraňovali v noci a dnes ráno popadané stromy na komunikace a také uvolněnou střešní krytinu. V souvislosti se silným větrem vyjížděly jednotky od sobotních 22:00 do dnešních 08:00 k více než 40 událostem. ČTK to dnes sdělil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Nejvíce zásahů spojených se silným větrem podle něj jednotky zaznamenaly na Prostějovsku a Olomoucku. Například v Mostkovicích na Prostějovsku hasiči provizorně zajišťovali střechu, ze které začala padat krytina do ulice. „Hasiči větší část tašek hrozících pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli,“ uvedl Hošák. Ve stejné obci museli hasiči rozebrat také větrem poničenou plechovou garáž.

„Veškeré ostatní výjezdy jsou spojené prozatím s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Tyto výjezdy z pravidla nejsou časově náročné. Hasiči s využitím motorových pil provedou pořezání, prořezání a úklid,“ doplnil mluvčí. Žádosti o pomoc s odstraňováním následků silného větru podle něj přijímají hasiči v regionu i nadále.

Meteorologové varují před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině znovu od nedělních 15:00, výstraha platí do pondělního poledne. Na horách může mít vítr v nárazech rychlost až 125 kilometrů v hodině.

Reklama

Doporučované