Hlavní obsah

Singapur chce zvýšit porodnost. Rodičům novorozenců zaplatí

Ilustrační fotografie.

Reklama

Singapur se snaží zvýšit porodnost, a tak rodičům dětí narozených během pandemie nabídne finanční pomoc. Podpoří tím partnery, kteří založení rodiny kvůli finanční situaci odkládají.

Článek

Mnoho lidí kvůli pandemii koronaviru čelí finančnímu tlaku a obávají se o práci. Finanční nejistota je pro některé partnery důvodem, proč odkládají založení rodiny.

Server CNN uvedl, že rodinné plány přehodnocují i obyvatelé Singapuru, země s jednou z nejnižších porodností na světě. Stát proto nabídne jednorázovou finanční částku čerstvým rodičům, kterým se narodilo dítě během pandemie.

Místopředseda tamní vlády uvedl, že pobídka pomůže uklidnit lidi, kteří čelí finančnímu tlaku a bojí se, že přijdou o práci a nebudou mít z čeho rodinu uživit.

„Dostali jsme zpětnou vazbu, že covid-19 způsobil, že někteří aspirující rodiče odložili své rodičovské plány,“ řekl v pondělí zákonodárcům předseda vlády Heng Swee Keat. „To je zcela pochopitelné, zvláště když čelí nejistotě ohledně svých příjmů,“ dodal.

Heng Swee Keat uvedl, že příspěvek rodičům pomůže s výdaji, ale zatím neřekl, jak vysoký bude.

Problém rozvinutých zemí

Podle singapurského národního statistického orgánu dosahuje míra porodnosti v zemi pouze 1,14 dítěte na ženu. Podle údajů Světové banky je na stejné úrovni i Hongkong. Nižší porodnost mají pouze Jižní Korea a americké území Portorika.

Aby se mohl Singapur znovu přirozeně osídlit, musely by ženy v průměru porodit 2,1 dítěte. Většina rozvinutých zemí je pod touto úrovní, protože poklesl podíl párů ve společnosti a zmenšuje se význam tradičních rolí. Singapur se od 80. let 20. století snaží tento trend zvrátit, ale ani veřejné kampaně podporující porod či řada finančních a daňových pobídek nedokázaly propad porodnosti zastavit.

„Stejně jako v mnoha vyspělých zemích je pro Singapur klíčovou výzvou naše nízká plodnost a stárnutí populace,“ uvedla vláda ve zprávě z roku 2011. „Naším cílem je dosáhnout udržitelné populace, která podporuje jak hospodářský růst, tak sociální soudržnost.“

Singapur v hluboké recesi

Během pandemie se zemi zatím podařilo vyhnout tomu nejhoršímu. Izolovala potenciální nakažené, zavedla přísná opatření, když se začala nákaza rozšiřovat a využila technologických inovací k vytvoření sítě pro trasování nakažených. Podle Johns Hopkins University na následky covid-19 v Singapuru zemřelo jen 27 lidí.

I přes poměrně úspěšné zvládnutí pandemie po zdravotní stránce byla ekonomika Singapuru uvržena do hluboké recese. V letošním druhém čtvrtletí se míra HDP ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pravděpodobně snížila o 12,6 procenta. Podle ekonomů jde o rekordní pokles.

Reklama

Doporučované