Hlavní obsah

Sinoložka: Jak se postaví prezident Zeman ke svému čínskému poradci, není pro vývoj česko-čínských vztahů důležité

Výzva s Annou Zádrapovou.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pád prezidenta čínské firmy CEFC Jie Ťien-Minga je projevem nové hospodářské strategie čínského státu, vysvětluje ve Výzvě Anna Zádrapová, redaktorka webu Sinopsis, který informuje české čtenáře o dění v Číně.

Článek

Podle Zádrapové je Jie Ťien-Ming vyšetřován disciplinárními orgány čínské komunistické strany. CEFC, mocná čínská korporace, která v České republice nakoupila majetek asi za 30 miliard korun a další velké obchody tu plánovala, se dostává pod kontrolu státu. Podle dostupných informací do dosud formálně soukromé firmy vstupuje státní CITIC Group, což fakticky znamená její zestátnění.

Tak dění kolem CEFC ve Výzvě vysvětluje sinoložka Zádrapová. Informací o Ťien-Mingově osudu je málo, čínská média o něm už tři týdny neinformují. Na základě kusých informací, jež z Číny přivezli spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana - Martin Nejedlý a Vratislav Mynář, a také na základě paralel s obdobnými případy, Zádrapová odhaduje, co se v CEFC děje.

Na Jie Ťien-Minga a jeho firmu podle sinoložky dopadl obrat v čínské hospodářské politice. Vedení země začíná bránit tomu, aby si soukromé korporace za úvěry ze státních čínských bank v zahraničí kupovaly nemovitosti, hotely či sportovní kluby. Tedy přesně těm investicím, na které se v České republice, ale i jinde ve světě soustředila CEFC.

Nemůže česko-čínské vztahy a zájmy českých firem v Číně poškodit fakt, že Jie Ťien-Ming zůstává i přes podezření z hospodářské trestné činnosti stále poradcem českého prezidenta Miloše Zemana? Zádrapová se toho neobává. Pro čínské vedení podle ní není Zeman důležitý, záleží na tom, co Čína ve střední Evropě chce a potřebuje prosadit.

Rozhovor se sinoložkou Annou Zádrapovou sledujte ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované