Hlavní obsah

Sjezdová noc u lidovců: po zemětřesení marné přemlouvání uraženého Jurečky

První rozhovor s novým předsedou KDU-ČSL Markem Výborným od reportérky Pavlíny Kosové.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak lidovci dělali revoluci, vyměnili skoro celé vedení, ale pak se změny sami lekli. Avšak už bylo pozdě.

Článek

ANALÝZA – Mezi brněnským hotelem Voroněž a asi kilometr vzdálenou vinárnou U Královny Elišky pendlovali v noci z pátka na sobotu nejrůznější lidovečtí emisaři.

Ve vinných sklepech na Mendlově náměstí popíjel a chvílemi také bavil zpěvem „odstřelený“ Marian Jurečka. Byl tu se svou manželkou Jarmilou a také s několika svými příznivci, zatímco většina delegátů sjezdu KDU-ČSL hodnotila průběh prvního dne na barech v hotelu.

Občas někdo z nich odjel za naštvaným Jurečkou na skleničku do vinárny. A tam ho marně přemlouval, aby spolknul zklamání z prohry o předsednický post a kandidoval alespoň na řadového místopředsedu.

„Ve vedení jsou samí nováčci, potřebujeme tam někoho zkušeného a pracovitého, jako jsi ty. Jsi přece srdcař, musíš straně pomoci,“ opakovali dokola.

Jurečka snad i váhal a nechal by se možná zlomit, ale jeho manželka mu radila nekompromisně: „Když chtějí nové vedení, tak je nech, ať si to zkusí sami. A také máme doma pět dětí, aspoň budeš mít víc času na rodinu.“

Co se vlastně na brněnském sjezdu KDU-ČSL tak dramatického odehrálo? Delegáti ve vyhecované atmosféře a volání po změně v pátek překvapivě vyměnili téměř celé vedení.

A když zbývalo obsadit poslední místopředsednické křeslo, najednou jako by se velkých změn sami lekli. Začali tahat za brzdu. Už ale bylo pozdě.

Po Pavlu Bělobrádkovi, který již sám nechtěl pokračovat, skončili i dosavadní čtyři místopředsedové, včetně exministrů Jurečky nebo Daniela Hermana. Jedinou starou tváří, jež přežila, je místopředseda Jan Bartošek.

„Nové vedení skutečně může být tím impulsem, po němž jsem já volal. I když se tady shodujeme, že jsme to s těmi novými tvářemi možná až přehnali,“ usmíval se končící předseda Pavel Bělobrádek.

Novým lídrem se stal původní outsider, širší veřejnosti nepříliš známý poslanec a bývalý učitel Marek Výborný. Zaujal nejlepším projevem, kde představil své vize, nejvíc mluvil o vzdělání.

A zároveň kritizoval dosavadní vedení KDU-ČSL, čímž se přesně trefil do nálady v sále pavilonu B brněnského výstaviště: „Naše strana nevzkvétá. Jako by povstala, ale zase si lehla.“

Jurečka pak v hlasování získal sotva polovinu hlasů oproti vítězi. A nejen kvůli této drtivé porážce byl zklamaný. Rozčílilo ho, že Výborný si do něj v projevu několikrát kopl, když kritizoval chování lidovců v Sobotkově vládě v letech 2013 až 2017, kde byl Jurečka ministrem zemědělství.

„Vstoupili jsme do vlády, kde jsme koaličnímu partnerovi pomáhali s dotacemi na biopaliva, se zásahem do médií, tolerovali jsme dotační podvod a spolkli jsme i daňový fígl s dluhopisy. Tak se nechová hodnotová strana,“ pálil Výborný.

Pak si rozjetý nový lídr delegátům veřejně řekl o to, aby mu zvolili za první místopředsedkyni Šárku Jelínkovou, kroměřížskou senátorku. Rozhněvaný Jurečka to už nevydržel a pochopil to jako vzkaz „vítěz bere vše“. Okamžitě přišel k pultíku a všechny v sále překvapil emotivním oznámením, že už se nechce ucházet o žádnou funkci ve vedení KDU-ČSL, aby nestál v cestě změnám.

Nejvíc mu vadila kritika, že pomohl Babišovi s dotacemi na biopaliva – to dokonce označil za šíření fake news. Jurečka zkrátka bral kritický výpad od Výborného jako „podpásovku“.

Část delegátů, kteří jinak podporovali Výborného jako novou energii, v kuloárech na výstavišti mluvila o tom, že „veřejné fackování“ Jurečky si mohl odpustit. Minimálně si tím nový šéf vyrobil nepřátele v klíčových regionech na Moravě.

Jiní zase oponovali, že Jurečka jako bývalý ministr a vysoký stranický funkcionář přece musí unést kritiku – a ne se hned urazit. „Mariane, ta kritika, která tady zazněla, není na tebe. My všichni jsme dělali chyby. A sjezd přece slouží k tomu, abychom se navzájem povzbudili a abychom si také řekli věci, které se nám nepovedly,“ uklidňoval emoce poslanec a lékař Vít Kaňkovský.

Výsledkem je tedy nakonec obměněné vedení lidovců. Kromě Výborného a Jelínkové jsou novými tvářemi také další místopředsedové – všichni jsou mladí a zastávají funkce náměstků primátora ve svých městech. Štěpán Matek z Jablonce, Bohuslav Niemiec z Havířova a Petr Hladík z Brna.

V sobotu dopoledne se nový předseda Výborný snažil pošramocené vztahy urovnat návrhy na usnesení typu „sjezd děkuje za vynikající práci Marianu Jurečkovi“ nebo větami „že chce navázat na Marianovu práci“.

„Moje kritika nemířila na hlavu Mariana. Já jsem jen chtěl říci, že jsme udělali nějaké chyby. A pokud si je nedovedeme přiznat, tak těžko můžeme růst,“ vysvětloval Marek Výborný.

Zatímco ještě v pátek před volbou mluvil o ospalé partaji, v sobotu už jako nový lídr hovořil sebevědomě o silné a sebevědomé KDU-ČSL, jež táhne za jeden provaz. Minimálně u příznivců Mariana Jurečky se to prozatím říct nedá. „Takhle jsem si konec ve vedení strany nepředstavoval. Ale nedá se nic dělat, politika je někdy krutá,“ hlesl Jurečka při odchodu ze sálu.

Reklama

Doporučované