Hlavní obsah

Skandál francouzských policistů. V tajné skupině psali rasistické komentáře

Foto: Profimedia.cz

Francouzská policie a četnictvo během demonstrací proti rasismu.

Reklama

Rasismus, zesměšňování obětí či sexistické urážky. Novináři se infiltrovali do soukromé facebookové skupiny francouzské policie a četnictva, která má přes 7 tisíc členů. Případem už se zabývá státní zastupitelství.

Článek

Kauzu na veřejnost přinesl zpravodajský portál StreetPress, který podle svého webu poskytuje „otevřenou, bdělou a angažovanou“ žurnalistiku. Soukromá facebooková skupina  TN Rabiot Police Officiel, kterou její autoři popisují jako „poskytovatele informací o realitě práce v policii“ vznikla v roce 2015 a má 7240 členů, většina z nich slouží v policii nebo četnictvu. Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner nařídil vyšetřování a případem už se zabývá státní zastupitelství.

Aby mohl uživatel vstoupit do skupiny, musel se prokázat svým identifikačním číslem a datem, kdy do policie nebo četnictva vstoupil. Příslušnost k bezpečnostním složkám si podle StreetPress správci skupiny někdy ověřovali testy z policejního slangu. Zpravodajský server se do skupiny infiltroval a pomocí snímků obrazovky zdokumentoval místní komunikaci. Objevují se zde rasistické, sexistické a homofobní komentáře, některé zase zesměšňovaly oběti trestných činů nebo nehod.

Rasistické komentáře se zaměřovaly mimo jiné na případ smrti 24letého Adamy Traorého, který před čtyřmi lety zemřel v policejní vazbě. Právě tento případ se znovu objevil ve veřejném prostoru v souvislosti se smrtí George Floyda ve Spojených státech. Minulý týden Traorého rodina za podpory organizace Black Lives Matter svolala demonstraci, které se zúčastnilo až 23 tisíc lidí. „Vypadalo to spíš jako potopení ropného tankeru,“ napsal jeden z policistů poukazující na barvu pleti demonstrantů.

Jindy zase členové skupiny vulgárně reagovali na televizní vystoupení francouzské zpěvačky a herečky alžírského původu Camélie Jordanaové. Ta právě v minulosti policii kvůli rasismu veřejně kritizovala. „Existují tisíce lidí ve Francii, kteří se necítí v bezpečí, když stojí tváří v tvář policii - a já jsem jedna z nich,“ řekla Jordanaová. Její výroky vedení policie označilo za „lživé a ostudné“ a považovalo její vyjádření za nenávistný projev. „Měla radši zůstat na ulici,“ reagoval jeden z uživatelů.

Terčem posměchu a urážek se stal i případ vážně zraněného motocyklisty, který havaroval poté, co narazil do otevřených dveří policejního auta. Kvůli této kauze, považované za policejní agresi, vyšli lidé v Paříži do ulic. „Je suis portière (Jsem dveře),“ napsal jeden uživatel v narážce na heslo „Je suis Charlie“ po teroristickém útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Minulý týden ministr vnitra Castaner slíbil, že „každá chyba, exces, slovo včetně rasistických urážek“ spojované s policí budou „předmětem vyšetřování“. Policisty zkritizoval i zástupce národní policejní unie Frédéric Lagache. „Policisté nejsou nad zákonem. Každý za sebe musí převzít zodpovědnost a ti, kdo se zachovali nezákonně, budou potrestáni. Nelze hájit neobhajitelné. Zákon ale musí být pro všechny stejný, ti, kdo nás ponižují, musí být také potrestáni,“ cituje  Lagache deník Le Monde.

Reklama

Související témata:

Doporučované