Hlavní obsah

Sklárna v Harrachově propustí deset procent zaměstnanců

Foto: Profimedia.cz

Sklárna, muzeum skla, pivovar a pivní lázně v jednom přilákají v Harrachově ročně 70 tisíc turistů.

Reklama

Majitel sklárny v Harrachově na Semilsku František Novosad rozdal dnes první výpovědi, propouští deset procent lidí, bez nichž se ve výrobě dokáže obejít. Propouštění ale podle něj nemusí být poslední.

Článek

Kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru je sklárna uzavřená pro turisty a přichází o miliony, neplatí ani odběratelé. Vláda zatím o pomoci podnikatelům jenom mluví, řekl dnes ČTK František Novosad, kterému sklárna patří bezmála 30 let.

„My nemůžeme omezit výrobu, sklářská pec jede buď na sto procent, nebo vůbec. Vyhasit ji přitom nejde z hodiny na hodinu, musí se to dělat řízeně týden až deset dní, aby nepopraskala,“ řekl. Ani odstavení pece se podle něj zřejmě nakonec sklárna nevyhne, rozjet ji pak znovu bude znamenat za čtvrt milionu pořídit nové pánve, v nichž se sklo taví. A také další náklady, proto si pro takový případ chce ponechat rezervu.

Jen na mzdy a odvody potřebuje sklárna s téměř 90 zaměstnanci měsíčně zhruba 2,5 milionu korun. „Lidem vyplatím za březen jen základy mezd bez prémií, i tak to bude půldruhého milionu, správě sociálního zabezpečení a finančnímu úřadu jsem už oznámil, že odvody a zálohy daně za zaměstnance neodvedu, musím si nechat rezervu, jen za plyn měsíčně platím milion,“ řekl podnikatel. Podporu vlády považuje za naprosto nedostatečnou. „Úvěry rozhodně žádnou pomocí nejsou. Z čeho je asi budeme splácet?“ dodal.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v České republice a zřejmě i v celé Evropě. Založena byla před rokem 1712 na jilemnickém panství Harrachů. Podnik vyrábí luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí komplexu je muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, malý hotel, minipivovar a pivní lázně.

V období recese, která v letech 2009 a 2010 české sklářství výrazně poznamenala, pomohli firmě turisté, kterých tudy projde ročně kolem 70 000. Teď je ale sklárna kvůli koronaviru pro turisty zavřená, za měsíc jen na tržbách přichází o dva miliony. „To už nedoženeme, nebude to trvat jen měsíc,“ dodal Novosad.

Reklama

Doporučované