Hlavní obsah

Sklenka vína třikrát týdně může snížit pravděpodobnost onemocnění cukrovkou

Sklenka vína třikrát týdně může snížit pravděpodobnost onemocnění cukrovkou.

 

Reklama

Dánští vědci publikovali studii, podle které má pravidelný příjem alkoholu snižovat riziko propuknutí diabetu 2. typu.

Článek

Lidé, kteří v malém množství pijí alkohol třikrát až čtyřikrát týdně, mají podle studie publikované v časopise Diabetologia menší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu.

Vědci se dotázali více než 70 tisíc lidí, jak často a v jaké míře konzumují alkohol.

Po přibližně pěti letech se u 859 mužů a 887 žen vyvinul diabetes prvního nebo běžnějšího druhého typu. Výzkumní pracovníci poté dospěli k závěru, že mírné pití alkoholu třikrát až čtyřikrát týdně snížilo riziko vzniku cukrovky o 32 % u žen a o 27 % u mužů ve srovnání s lidmi, kteří pili méně než jeden den v týdnu.

Z výsledků studie také vyplývá, že ne všechny typy alkoholu mají stejný účinek. Nejvíce přínosné je podle vědců víno. Polyfenoly, obsažené zejména v červeném víně, mohou regulovat hladinu cukru v krvi.

Kladné účinky má i v Čechách tolik oblíbené pivo. Muži, kteří vypili jedno až šest piv týdně, snížili riziko cukrovky o 21 % oproti mužům, kteří vypili méně než jedno pivo týdně.

Studie by ale neměla podněcovat ke zvýšení konzumace alkoholu. Vedoucí výzkumu doktorka Emily Burnsová uvedla, že lidé musí být opatrní, jelikož „dopad pravidelné konzumace alkoholu může být u každého člověka odlišný”.

Šéfka Ředitelství pro návykové látky v oblasti veřejného zdraví v Anglii Rosanna O’Connorová souhlasí. „Nepovažuji za užitečné mluvit o účincích alkoholu pouze v souvislosti s diabetem. Konzumace alkoholu přispívá k obrovskému množství dalších závažných onemocnění, včetně některých typů rakoviny, srdečních onemocnění a onemocnění jater. Na to by měli lidé pamatovat, když pijí."

Reklama

Související témata:

Doporučované