Hlavní obsah

Školu ve Velkých Hamrech začala vytápět nová plynová kotelna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nová plynová kotelna začala dnes po poledni dodávat teplo a teplou vodu pro Základní a mateřskou školu ve Velkých Hamrech na Jablonecku.

Článek

„Pokračuje tak plynofikace města, v lednu by měla zahájit provoz plynová kotelna ve zdejším domově důchodů, v únoru už byl měl plyn vytápět i domy s pečovatelskou službou a domy na sídlišti. Tím by měla skončit nejistota v zásobování teplem,“ řekl starosta Jaroslava Najman (NEZ).

Společnost GasNet Služby měla začít teplo z plynových kotelen dodávat už v říjnu, práce ale kvůli průtahům ve stavebním řízení nabraly zpoždění. „Od 17. prosince přes Vánoce a konec roku práce na druhé etapě plynofikace přeruší, znovu pracovat začnou od 4. ledna,“ doplnil starosta. Radnice musela na dodávky tepla uzavřít krátkodobou smlouvu s firmou CZT Velké Hamry, které by měla za gigajoule platit včetně DPH přes 1000 korun, běžná cena je kolem 600 korun. „Smlouvu jsme ještě nepodepsali, rozporujeme ji u Energetického regulačního úřadu, zdá se nám přemrštěná,“ dodal starosta.

Většinu objektů ve Velkých Hamrech zásobovala do konce září teplem společnost Golem. Na začátku října ale zastavila dodávky do 21 domů včetně domů s pečovatelskou službou a školy s tím, že s městem nemá od začátku roku 2019 uzavřenou smlouvu. Dotklo se to více než 300 trvale hlášených obyvatel a stejného množství školáků.

Dodávky firma obnovila, až když liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) využil možností, které mu dává nouzový stav, a nařídil dodávky obnovit. Od 8. října se tak v celém městě znovu topí. Dodávky tepla zajistila firma CZT Velké Hamry, kterou založili věřitelé firmy Golem. Radnice s ní jedná o smlouvě na rok. Starosta věří, že do té doby se podaří dokončit plynofikaci a spustit nové plynové kotelny. Cena za gigajoule by se pak podle Najmana měla pohybovat bez DPH kolem 600 korun.

Reklama

Doporučované