Hlavní obsah

Skotský ministr musel rezignovat. Flirtoval s nezletilým chlapcem

Foto: Twitter.com/krone_at

Skotský ministr financí Derek Mackay (ilustrační fotografie).

Reklama

Slibně rozjetá politická kariéra možného příštího premiéra se zhroutila během pár dnů. Skotský ministr financí Derek Mackay odstoupil ze své funkce. Politik Skotské národní strany (SNP) tak reagoval na zjištění bulvárního listu The Scottish Sun, že na sociálních sítích flirtoval s nezletilým chlapcem. Mackay byl přitom považován za možného nástupce skotské premiérky Nicoly Sturgeonové. Informoval ve čtvrtek zpravodajský server BBC.

Článek

Podle bulvárního listu The Scottish Sun si Mackay psal s šestnáctiletým hochem asi šest měsíců. Na Instagramu a Facebooku mu politik poslal zhruba 270 zpráv, ve kterých mu mimo jiné psal, že je „roztomilý“ a že by ho chtěl pozvat na večeři nebo na ragby. Že je chlapec nezletilý, ministr financí věděl.

Mackay, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě, po zveřejnění informací na funkci ve středu večer rezignoval.

„Přijímám plnou zodpovědnost za své činy. Choval jsem se bláhově a je mi to skutečně líto. Upřímně se omlouvám jedinci, kterého se to týká, i jeho rodině,“ uvedl v prohlášení 42letý politik.

Ministr financí byl podle britských médií považován za žhavého kandidáta na nástupnictví po skotské premiérce Nicole Sturgeonové. Dnes měl Mackay původně představit v regionálním parlamentu rozpočtové plány skotské vlády na příští rok.

Podle BBC je Mackayova rezignace tvrdou ranou i pro Sturgeonovou. Nyní už bývalý ministr financí byl totiž jejím blízkým spolupracovníkem a jeho pád přišel navíc v době, kdy se po brexitu SNP snaží vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska. Poslední průzkumy veřejného mínění naznačují, že by takové hlasování mohli vyhrát příznivci odtržení regionu od zbytku Spojeného království.

Nejde o první podobný případ

V červenci 2018 rezignoval ministr pro malé podniky Andrew Griffiths, protože měl poslat až 2000 textových zpráv sexuální povahy dvěma barmankám, kterým měl nabídnout byt k pronájmu, kde se s nimi měl scházet nebo od nich měl výměnou za peníze vyžadovat explicitní fotografie i videa.

Britský ministr obrany ve vládě premiérky Theresy Mayové Michael Fallon rezignoval poté, co se dostal pod tlak kvůli novinovému článku, který popisoval 15 let starý incident, kdy měl při večeři sahat opakovaně na koleno jedné z přítomných rozhlasových novinářek. Ta incident zpětně označila za „mírně úsměvný“.

Až později vyšlo najevo, že Fallon byl donucen rezignovat kvůli obvinění z nevhodných a oplzlých komentářů vůči konzervativní poslankyni a kolegyni Andree Leadsomové.

Nejstarší takovou rezignací zřejmě bude případ britského ministra pro válku Johna Profuma. Ten v roce 1953 rezignoval na svůj post po odhalení, že lhal poslanecké sněmovně o své aféře s údajnou prostitutkou Christine Keelerovou.

Reklama

Doporučované