Hlavní obsah

Škromach: Nic nekončí, vyberu si jiný kopec, na který vystoupám. Proč ne Hradčany?

 

Reklama

Už nebudu loajální k vedení ČSSD, vyhrožuje Zdeněk Škromach po senátní porážce. V ČSSD chce pomáhat stoupencům Miloše Zemana, kterým se nelíbí směr současného předsedy Sobotky.

Článek

Málokdo měl křeslo senátora tak jisté, jako Zdeněk Škromach. Favorita, který ve vysoké politice strávil dvacet let v nejrůznějších funkcích, však nečekaně dokázala porazit Anna Hubáčková z KDU-ČSL, starostka čtyřtisícové obce Ratíškovice na Hodonínsku. A to dost jednoznačně - o 7600 hlasů, což je v senátních volbách obrovský rozdíl.

Škromach v telefonickém rozhovoru pro Seznam popisuje své zklamání. Cítí se trochu jako oběť - politika Sobotkovy ČSSD je údajně špatná a on to prý teď odnesl. Matador, jemuž bude v prosinci šedesát let, se z politiky nechce stáhnout. Naopak hrozí, že teď už se nebude cítit svázaný loajalitou k sociální demokracii a bude ji od svého bazénku kritizovat.

Dokonce říká, že bude podporovat ty lidi v ČSSD, kteří se ji pokusí vrátit „zpět na tradiční levicovou cestu". Tedy Zemanovy stoupence v sociální demokracii - Milana Chovance, Jiřího Zimolu nebo Michala Haška.

Jste z porážky hodně zklamaný?

Zklamaný ani ne. Je to výsledek, který musím repsektovat. Jako když hrajete fotbal a dostanete v poslední minutě branku. Ale život jde dál a je to výzva do budoucna.

Překvapilo vás, že náskok vaší soupeřky byl tak velký? Skoro osm tisíc hlasů?

Je to víc, než jsem očekával. Myslel jsem si, že to bude vyrovnanější. Je vidět, že ti, kteří přislíbili podporu pro druhé kolo, nakonec nepřišli. Obecně je to důsledek dnešní politiky sociální demokracie. Samozřejmě Škromach je jakýmsi symbolem, který to - nechci říct přímo odnesl - ale na kterém se to projevilo.

V prosinci vám bude šedesát let. Skončíte teď v politice úplně?

V politice se nedá končit. Když člověk neuspěje v jedněch volbách, ještě to neznamená, že končí. Přijdou další zápasy. Dává mi to prostor sestoupit z kopce dolů, rozhlédnout se a vybrat si nový kopec, na který chci vystoupit.

Nejsou ten vhodný kopec pražské Hradčany?

Prezidentská kandidatura je stále ve hře. V tuto chvíli pod vlivem volebního výsledku to nemá smysl rozehrávat. Ale je to projekt, který nekončí.

Kritizujete nynější vedení ČSSD. Ale vy sám jste v kampani nebo obecně v politice žádnou chybu neudělal?

Těžko říct. Mám pocit, že jsem odpracoval, co se dalo. Když se podívám na výsledky v jiných obvodech, tak nějaké velké chyby se asi v naší kampani neudělaly. Ale není to podstatné, příští volby zase budou o něčem zcela jiném. Senátní volby mají zvláštní charakter a mají na ně vliv ty volby, se kterými zrovna souvisejí.

Máte chuť za rok kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Dvakrát do stejné vody nevstoupíš a moje období ve Sněmovně už skončilo. Nechám to mladším, protože to chce nervy a elán. Je to tvrdé bojiště. Nepočítám s tím, že bych se vracel. Ale pokud jde o politiku, Hovory od bazénku budou pokračovat podobně jako kdysi vzkazy Miloše Zemana z Vysočiny. V tuto chvíli už nemusím respektovat nějakou politickou korektnost z hlediska funkce, kterou zastávám. A druhá věc je, že chci pomoct některým lidem, kteří budou chtít vyvést ČSSD z té bludné spirály, do které se dostala před pár lety.

Co je to za lidi? Myslíte Zemanovy stoupence, k nimž sám patříte? 

Nechci je teď jmenovat. Ukáže se časem. Pro návrat do dob, kdy jsme vítězili a atakovali potenciál 35 procent, musíme znovu získat skupiny voličů, které nás opustily a které dneska volí Babiše nebo Okamuru. To znamená zaměstnanci, rodiny s dětmi, senioři, lidi se zdravotním postižením. Řádově čtyři a půl milionu voličského potenciálu. Ty nyní odradila sociální demokracie současnou orientací na ideje, které se přežily už v 60. či 70. letech minulého století. Tím si nestěžuju na volební výsledek a cítím i svoji osobní zodpovědnost. Nechci to házet na nikoho jiného. Ale tohle se nakonec projevilo v celkovém výsledku voleb, kdy jsme v senátních volbách získali pouze dva mandáty z minulých dvanácti.

Je tedy Bohuslav Sobotka mužem, který by měl vyvést sociální demokracii z té bludné spirály?

To v tuhle chvíli nemá smysl řešit.

Reklama

Doporučované