Hlavní obsah

Skrytá kamera v hokejové kabině. Těmto mužům se netleská

Sport speciál: Dokument s rozhodcovskou legendou Stanislavem Barvířem.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní dokument Seznam Zpráv o životě legendy, která je u hokeje déle než Jaromír Jágr.

Článek

Stanislav Barvíř jako hokejový rozhodčí píská v Tipsport extralize už třicátou sezonu. V nejvyšší české soutěži debutoval o rok dřív než Jaromír Jágr, jako první a velice pravděpodobně i poslední český sudí v ní odpískal více než tisícovku zápasů. Až po této sezoně ukončí svou kariéru, odejde z ledu jako nesmazatelná legenda českého hokeje.

Jenže to se o něm tolik neví. Hokejoví rozhodčí jsou totiž v Česku hlavně těmi, které fanoušci a lidé kolem hokeje častují pískotem a nadávkami. Jejich chyby kritizují média, jednotlivé kluby na ně svádějí důvody svých porážek.

„Hokej miluji. Drží mě u něj emoce. Musím ale přiznat, že ty na stadionu někdy vzplanou i kvůli chybám, které uděláme my, rozhodčí. Ale jsme přece lidé, chybujeme stejně jako ostatní,“ přiznává v unikátní zpovědi Barvíř.

Uznávaný čárový rozhodčí je hlavní postavou exkluzivní dokumentární reportáže, kterou Seznam Zprávy natáčely v den extraligového šlágru. A to přímo v kabině rozhodčích. Unikátní záběry ze zákulisí nejvyšší české soutěže ukazují pohled druhé strany. Přípravu na zápas, emoce rozhodčích během něj i přímou a věcnou kritiku od nadřízených bezprostředně po utkání.

Zatímco hokejisté v české nejvyšší soutěži pobírají statisícové odměny měsíčně, rozhodčí by se dle slov Barvíře z příjmů za hokejová utkání neuživili. Za určitých okolností jim totiž dokonce není proplacena ani cesta na zápas. Hokej je hlavně jejich koníček, kterému obětují většinu svého volného času.

„Čas, který jiní věnují koníčkům a rodině, já věnuji pískání. Nikdo z nás to nedělá pro peníze. Je mezi námi spousta řídících pracovníků, jsou mezi námi policisté i hasiči,“ popisuje Barvíř škálu různých zaměstnání českých arbitrů.

Kolik si rozhodčí v Tipsport extralize skutečně vydělají, jak vypadá jejich běžný den a co se děje v jejich kabině v průběhu zápasu? Odpovědi naleznete v unikátním dokumentu, který Seznam Zprávy zkraje listopadu natáčely v den skutečného zápasu Liberec-Třinec.

Reklama

Doporučované