Hlavní obsah

Skutečný dárek k Vánocům, co třeba koza?

Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni představil rozšířenou nabídku projektu Skutečný dárek.

 

Reklama

Internetový obchod Skutečný dárek, který provozuje organizace Člověk v tísni, pomáhá lidem v nouzi po celém světě. Od roku 2009, kdy začal fungovat, v něm lidé nakoupili dárky za více než 90 milionů korun. Jen loni nakoupili Češi certifikáty za 14 milionů. A jaký je typický dárek v tomto e-shopu? Koza.

Článek

E-shop Skutečný dárek umožňuje lidem z Česka utratit peníze například za vybavení na chov drůbeže nebo dobytka, osivo nebo kozy a ovce, které se pak stávají zdrojem obživy obyvatel v chudých zemích Asie a Afriky. „Lidé zasluhují pochválit za to, že chtějí takhle pomáhat,“ říká autor projektu Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni. „Dárci dostanou certifikáty, které s věnováním darují pod stromeček svým blízkým. Ne každá žena, která očekává třeba lodičky, to ale ocení. Pak je lepší přibalit aspoň čokoládu,” dodává s úsměvem.

Dárky jsou v internetovém obchodě rozdělené do pěti kategorií. V kolonce Obživa je možné pořídit třeba kozu a slepici. Další dárky pak mohou lidé vybírat z programů Školy, Zdraví, Voda a Vzdělání v České republice. Za osm let fungování Češi koupili více než 6 tisíc koz, 300 oslů s povozem a statisíce sazenic stromů. Organizace Člověk v tísni, kterou dlouhodobě partnersky podporuje i Seznam.cz, díky penězům od českých dárců zařídila očkování pro téměř 30 tisíc krav, postavila 9 tisíc vodních zdrojů a vybavila 200 škol.

Více osobních zkušeností přímo z míst postižených suchem, chudobou nebo přírodními katastrofami najdete v rozhovoru s autorem projektu Skutečný dárek Tomášem Vyhnálkem ve videu u tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované