Hlavní obsah

Slabá ministryně a kandidátka stagnace. Hlasování europarlamentu o von der Leyenové může být hodně těsné

Foto: Wikimedia.org, Kuhlmann/MSC

Stane se Němka von der Leyenová nástupkyní Lucemburčana Junckera?

Reklama

Ursula von der Leyenová potřebuje ke svému zvolení absolutní většinu hlasů europoslanců. Řečí čísel jsou to 374 hlasy. Někteří členové EP nesouhlasí s tím, že se předvýběrem německé političky opustil mechanismus „vrcholných kandidátů”. Jiným europoslancům zase vadí, že se jméno von der Leyenové předem vůbec nezmiňovalo.

Článek

Anglo-americké přísloví říká, že „člověk nedostane druhou šanci, jak zanechat první dojem.” Politička německé CDU při slyšeních v jednotlivých frakcích Evropského parlamentu úplně neoslnila. „U všech probíraných témat dala vyhýbavou odpověď. Rozhodně neukázala žádnou ambici bojovat se změnami klimatu. To není moje předsedkyně EK,” shrnula na Twitteru svůj názor na von der Leyenovou německá europoslankyně ze Strany zelených Terry Reintkeová. Veteránka německé politiky neuspěla ani v očích českého pirátského europoslance Mikuláše Peksy. „Ursula von der Leyenová je kandidátkou stagnace. Nemá konkrétní řešení, chybí ji představa o budoucnosti EU.”

Ursula von der Leyenová, kterou do vrcholné politiky zasvětil její otec, bývalý dolnosaský premiér Ernst Albrecht, se při úterním hlasování (které se teoreticky může odložit na podzim) může spolehnout na 182 hlasů. Právě tolik europoslanců čítá její mateřská křesťansko-demokratická frakce EVP. Jenže Němka potřebuje ke svému zvolení dalších 192 hlasů a to může být pořádně složité. Von der Leyenová, kterou podporuje mimo jiné francouzský prezident Macron, si dokázala naklonit liberální „Renew Europe”. Jejích 108 europoslanců by si nemuselo klást dodatečné podmínky s výjimkou funkce místopředsedkyně komise pro uznávanou dánskou komisařku Margrethe Vestagerovou.

Celé řadě europoslanců je ale proti srsti, že unijní lídři po dlouhém vyjednávání nakonec rezignovali na systém „spitzenkandidaten”, tedy volebních lídrů jednotlivých frakcí. O tuto argumentaci opírá svůj odmítavý postoj vůči osobě von der Leyenové španělská europoslankyně Iratxe Garcíaová, která stanula v čele druhé nejsilnější socialistické frakce. „Nemůžeme jednoduše systém vrcholných kandidátů hodit přes palubu jenom proto, že se výsledky voleb nehodí některým šéfům vlád,” zaryla si Garcíaová. Právě její frakci potřebuje na poslední chvíli šedesátiletá von der Leyenová zlobbovat, aby si zajistila hladší zvolení.

Jenže u sociálních demokratů ve své vlasti je matka sedmi dětí a chovatelka koz a dalšího zvířectva politickou personou non grata. „U nás doma je von der Leyenová tou nejslabší ministryní. Zjevně to stačí na to, stát se předsedkyní Evropské komise,” zaryl si bývalý předseda německé SPD a někdejší šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Jak listu Passauer Neue Presse řekla Katarina Barleyová, za současného stavu věcí nemohou europoslanci zvolení za SPD pro německou adeptku na vrcholnou funkci hlasovat. Je ovšem možné, že německá ministryně obrany dokáže členy socialistické frakce obměkčit některými ústupky. Ostatně socialisté už před víkendem von der Leyenové poslali šestistránkový souhrn svých požadavků.

Pro zkušenou německou političku, která se narodila a vyrůstala v Bruselu, může být nadbíhání socialistům nebezpečné. Mohla by si totiž rozhněvat jiné frakce, které se zatím k její kandidatuře tvářily spíše vstřícně. Řeč je například o Evropských konzervativcích a reformistech z frakce EKR. Čistě matematicky se mají věci tak, že když pro německou adeptku zvedne ruku polovina europoslanců EKR, půlka socialistů a liberálů, tak von der Leyenová zvolená nebude. Navíc analytici upozorňují, že německá křesťanská demokratka potřebuje pro vytvoření solidní startovní pozice dobrý volební výsledek a nikoli těsné schválení s dramatem do poslední chvíle.

Česká vláda se tváří, že jí kandidatura Ursuly von der Leyenové nevadí. Respektive že jde z českého pohledu o rozhodně přijatelnějšího kandidáta, než jakým byl nizozemský socialista Frans Timmermans. „Já si myslím, že je to docela solidní kompromis,” konstatoval ve Výzvě Seznamu ministr průmyslu Karel Havlíček. Ten si je jistý, že nebýt skupiny V4 a Italů, tak by kandidátem na post předsedy EK byl Frans Timmermans. „Ursula von der Leyenová má vztah k České republice už jen proto, že Německo a naše země jsou bytostně spjaty. Je to kvalifikovaná dáma, která k nám bude mít rozhodně blíže než nizozemský kandidát,” dodal Havlíček. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka je výsledek úterního hlasování nejistý. „V Evropském parlamentu jsou lidé, kteří mají pocit, že výsledky evropských voleb nebyly v dohodě šéfů států a vlád dostatečně reflektovány a že byl porušen princip “spitzenkandidaten,“ uvedl pro Seznam Petříček. Ten věří, že Ursula von der Leyenová bude v případě svého zvolení vnímat velmi nadstandardní vztahy mezi Německem a Českem, které se v posledních letech daří vytvářet. "Je to zkušená politička pocházející z politické rodiny a zkušenosti na tu práci má,” doplnil šéf české diplomacie.

Výzva s ministrem Karlem Havlíčkem.Video: Martina Spěváčkován , Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované